Hver maskine er unik

Lemken er med Steketees EC-redskabsramme i stand til at tilpasse sig hver enkelte landmands behov, fordi den kan justeres og tilpasses til næsten enhver situation.

Der er en rivende udvikling i gang inden for mekaniske løsninger på markerne med robotteknologi, rensere og redskabsrammer. 

Det mærkes også hos Lemken, der på sin stand på Agromek 2022 havde medbragt Steketee EC-redskabsrammen.

- Det er ikke helt ny teknologi, men det er nyt, at vi kan skifte mellem alle de værktøjer, vi har til mekanisk rensning i rækkeafgrøder - ligesom vi kan tilpasse til rækkesprøjtning og mellemrækkesprøjtning med afskærmning, siger Kurt Ødegaard, der er sælger hos Johs. Mertz og repræsenterer Steketee og Lemken på Agromek.

Han henviser til, at redskabsrammen er designet til at kunne tilpasses næsten enhver situation. 

Indstilling og justering

Der er mulighed for at indstille profiler, som giver fleksible vidder i rækkerne, afhængig af plantestørrelserne.

- Der er jo forskellige højder og bredder i afgrøder, og selvom meget afhænger af den enkelte mark, så er det klart, at den fleksible indstillingsmulighed gør meget for, at maskinen tilpasser sig den enkelte landmand, siger Kurt Ødegaard og fortsætter:

- Vi har endnu ikke set den rækkeafgrøde, vi ikke kan rense, række eller mellemrække sprøjte i.

Rækkesprøjte

Redskabsrammen monteret med rækkesprøjte, EC-Spray, kan ifølge Steketee reducere forbruget af pesticider med op til 80 procent. 

Det hænger godt sammen med, at Hollandske Steketee blev købt af Lemken som et led i forberedelserne på at tilpasse sig forbrugernes ønsker om mindre kemi i dyrkningen.

Tilpasningen afspejles i effektiviseringen af redskabet. Sprøjten kan kombineres med dobbelt fronttank og to Isobus-styrrede sprøjtelinjer. Det betyder, at sprøjten kan køre med to midler på samme tid. 

Aktiv redskabstyring

Steketee redskabsstyring kører på fire støttehjul, hvorved vægten fra de efterhængte redskaber ikke lægges over på traktorens baghjul, og derved ikke laver dybe hjulspor, som altid er vanskelige at behandle. 

Samtidig bliver styringen endnu mere præcis, da der ikke skal tages højde for traktorens bevægelser. 

Når det gælder styringen, er der mulighed for at benytte sig af IC-light kamerastyring, der har sit eget Lean-program.

- Man kører bare ind i marken, og så viser kameraet, hvad den ser. Så skal man bare opstille reglerne. Og så kører den ud fra regelsættet, siger Kurt Ødegaard.

Der er også mulighed for automatisk styring med GPS. 

- Vi er nok de eneste hvor man kan skifte mellem kamera-GPS eller manuel styring ved hjælp af et joystick på samme redskabsstyring, siger han og fortsætter:

- På den måde kan man selv vælge, hvordan man vil styre redskaberne. En af fordelene er, at man kan bruge den samme redskabsramme til at så med, og bagefter køre med en rækkerenser, eller hvad man måtte ønske.

Læs også