»Vi kan give kunderne det, de andre ikke har«

Special Maskiner A/S på Langeland har specialiseret sig i at løse kundens konkrete behov og er kendt for de særlige problemløsninger til de professionelle. I år kan virksomheden fejre 20 år.

Special Maskiner har lige fået importen af Energreen ILF og den første 13 ton armklipper med en 12 meter arm blev forleden leveret  til Terranor. Foto: Special Maskiner A/S Gitte og Lennart Ahlefeldt-Laurvig kan i år fejre 20 års jubilæum med virksomheden Special Maskiner A/S. FAE er i top fem af leverandørerne hos Special Maskiner. Denne skov mulcher FAE UMH/S-225 er leveret til Haurum Maskinskovning. Foto: Special Maskiner Gitte Ahlefeldt-Laurvig varetager opgaverne omkring bogføring, administration, bestilling af reservedele, samt oversættelse af instruktionsbøger til dansk. Lennart Ahtlefeldt-Laurvig kan leverer et bredt udvalg af specialmaskiner og dertilhørende udstyr.

Den første august er det præcis 20 år siden, at direktør Lennart Ahlefeldt-Laurvig grundlagde firmaet Special Maskiner A/S ved Spodsbjerg, der er leveringsdygtig i maskinerne til de lidt skæve og vanskelige entreprenøropgaver.

Med en uddannelse til landmand, flere års erfaring ved en maskinstation i Århus, og et par år ved Hydrema koncernen, har interessen for maskiner udviklet sig.

Erfaringerne lagde derfor naturligt op til karrieren med egen virksomhed, hvor den nystartede virksomhedsejer samtidig så en fremtid for de specielle og mere individuelle løsninger og ikke mindst de fjernstyrede maskiner indenfor blandt andet græsklippere.

- I 2004 fandtes der ikke en fjernstyrede maskine herhjemme, der kunne klippe græs, men se nu, hvor mange der er i dag, lyder det fra Lennart Ahlefeldt-Laurvig, der påpeger, at der altid vil være behov for et firma, der træder udenfor normerne.

 - Vi kendes på de særlige problemløsninger, som kan give kunderne det, de andre ikke har, så de »kører«, når andre holder stille.

Fem fokusområder

Forhandlingen omfatter primært maskiner indenfor fokusområderne: vejarbejde, vandløb, skov, græs og snerydning, primært med en leverandør til hver hovedgruppe.

- Tidligere havde vi flere leverandører til hvert område, men det er ikke blevet lettere at få produceret noget specielt, forklarer direktøren, der understreger, at de i virksomheden hele tiden forsøger at tilpasse produktudvalget til tiden, hvorfor de, som en følge af de klimamæssige forandringer, især har specialiseret sig inden for vandløbsvedligeholdelse.

Direktøren fortæller videre, at der typisk er tale om en maskine, der hos producenten er en standardvare, men hvor der i nogle tilfælde forberedes til kundens specifikke ønsker, hvis maskinen skal bruges til specielle opgaver.

Som eksempel nævner han den ekstra tørre sommer, som 2022 bød på. Det gjorde det vanskeligt at rense vandløb op med båd, når der nu ikke var noget vand i vandløbene.

- Sidste år var der flere der fik øjnene op for mulighederne i en amfibiebåd. I dag sejler der 10 af dem i Danmark – og specialmaskiner af den type bliver der mere af med de klimaforandringer, vi ser nu. Det burde jo falde som sne, alt det vand vi får nu, lyder det fra Lennart Ahlefeldt-Laurvig, der fra kontoret kaster et blik ud på gråvejret over Langelandsbæltet.

Problemløsning til de professionelle

Special Maskiners kundegruppe har altid primært været de professionelle, som kommuner, eller virksomheder, der varetager kommunernes vedligeholdelsesopgaver. Herunder maskinstationer og entreprenører.

- Vi har mange faste kunder og gode kunderelationer efter de 20 år, som vi nu har haft i branchen. Med de omkring 100 kommuner der er i landet, handler jeg i gennemsnit med den enkelte kommune hvert tredje år. Det er dermed små 33 kommuner, der er aktivmassen hvert år, påpeger direktøren.

Maskiner til den professionelle skoventreprenør er ligeledes et område, der er kommet til at fylde mere og mere.

- I august 2015 fik vi importen af det italienske FAE, der er en leverandør med 180 forskellige enheder, fortæller Lennart Ahlefeldt-Laurvig om producenten, der blandt andet er professionel indenfor PTO og hydrauliske knusere samt rod- og stubfræsere.

FAE er i top fem af leverandørerne hos Special Maskiner, hvor hovedleverandøren er det tyske firma Dücker, der med et program på 200 forskellige maskiner særligt gør meget i armklippere og udstyr til disse, samt et stort udvalg af slagleklippere.

Faste og nye leverandører

Dücker er ikke alene hovedleverandøren, men også det første firma, som Lennart Ahlefeldt-Laurvig kontaktede, da han startede som selvstændig i 2003.

En helt ny leverandør er italienske Energreen.

- Vi har lige fået importen af Energreen ILF. Der er tale om seks forskellige selvkørende armklippere, og vi har netop leveret den første i går (den 12.01.2023, red.) til Terranor. En 13 ton maskine med en 12 meter arm.

Selvom året først lige er begyndt, er leveringen af armklipperen ikke den eneste store levering hos Special Maskiner her i januar. I torsdags (den 19.01., red.) blev en større levering afsluttet til Københavns kommune, der skulle bruge et samlet vogntog omfattende en vogn med suger og en traktor med armklipper, der skal kunne arbejde i både højre og venstre side.

- Leveringen til Københavns kommune er en af de større ordrer, hvor jeg har fem leverandører inde over. Min opgave ligger i at forventningsafstemme, finde frem til kundens helt konkrete behov, sætte det hele sammen og dokumentere overfor kunden, blandt andet i forhold til den samlede monteringsvægt i henhold til lovkrav.

 

Jubilæum til sommer

Udover Lennart Ahlefeldt- Laurvig sidder hustruen Gitte Ahlefeldt-Laurvig på kontoret med såvel bogføring, administration, bestilling af reservedele, samt oversættelse af instruktionsbøger til dansk. Derudover er Cathrin Thomsen på kontoret 15 timer om ugen.

- Den tekniske support tager Niels Andersen sig af, mens der er tre værksteder i landet – et i Sønderjylland, et i Nordjylland og et på Sjælland, som vi primært benytter i forbindelse med service og klargøring, fortæller Lennart Ahlefeldt-Laurvig.

Det langelandske firma markerer deres jubilæum til sommer, i forbindelse med messen Have & Landskab i Slagelse.

Læs også