Besøg fra Danmark hos Valtra

19 danske landmænd og Valtra-ejere tog sidst i januar turen op til den finske Valtra-fabrik for at se på specialbyggede traktorer.

Rundvisning på den store Valtra-fabrik, hvor man samler en traktor, der i dag består af mere end 1.400 komponenter, på 7,5 Udstillingstraktoren der møder gæsterne på velkomst-centret på Valtra-fabrikken i Finland.

- Det tager omkring 50 timer at lave en traktor fra fremstilling af de cirka 1.400 komponenter, som en traktor i dag består af, og til den færdige traktor kører ud af fabrikshallen. Men det tager kun 7,5 time at samle komponenterne ned gennem fabrikkens samlehal til en færdig traktor, fortæller Arne Spejlborg, der er ansvarlig for Valtra-salget i Danmark og turleder, da en gruppe danske landmænd og Valtra-ejere er samlet på fabrikken i den finske by Jyvâskyla – cirka 4 timers kørsel nord for Helsinki.

Der er i øjeblikket 1.700 ansatte på den store finske fabrik, hvor der årligt produceres cirka 8.500 traktorer eller omkring 37 traktorer hver arbejdsdag – alle forudbestilte og individuelt bygget efter hver enkelt kundes ønske.

- Jeg tror, at vi i Valtra var nogen af de første til at specialbygge hver enkelt traktor efter kundens individuelle ønsker. Så fabrikken producerer ikke én eneste traktor, uden der er et kundenavn eller forhandler på. Altså ingen traktor produceres til lager, fortæller Arne Spejlborg,

- Vi har i øjeblikket en andel på cirka 9 procent af det danske traktormarked, fortæller Arne Spejlborg videre.

Selve navnet Valtra er en sammentrækning af »Valmet Traktor«, som er en del af forhistorien, hvor Volvo BM i Sverige og Valmet-traktorer i 1979 gled ind i en fusion med den nu 50 år gamle finske fabrik i Jyvâskyla.

 

Læs også