Varme maskiner kombineret med støv fra høsten kan være en farlig cocktail. Og i høsttiden bliver flere landmænd ramt af brande forårsaget af netop den kombination.

- Hvis marken er meget tør og maskinen er fyldt med støv, skal der meget lidt til for antænde en brand. Det så vi i høj grad under tørken i 2018, men også i mere almindelige somre skal der kun et par gnister til, for at ilden får fat, siger senior underwriter i Landbrug i Alm. Brand, Poul Erik Henriksen.

Ifølge forsikringsselskabet er der dog en række enkle ting, man selv kan gøre for at brandfaren bliver mindre.

Og her er noget så simpelt som rengøring af maskinerne vigtigt.

- En af årsagerne til, at en brand kommer ud af kontrol, er støv og avner kombineret med oliespild i og omkring motorrummet. Gør du rent med luft fra en kraftig kompressor eller en løvblæser, er det med til at gøre brandrisikoen mindre. Det tager kun få minutter og er virkelig værd at prioritere, siger Poul Erik Henriksen, der også anbefaler at man har vand, harve og eventuelt en ildslukker med i marken.

Halmlader og varme maskiner er no-go

Et andet opmærksomhedspunkt, når det handler om brand, er halmladen. Hvert år er der flere brande som følge af, at en varm traktor eller en mejetærsker står sammen med halm.

En gnist fra udstødningen eller en kortslutning i ledningsnettet kan lynhurtigt få flammerne til at blusse op – ofte med meget omfattende skader til følge.

- Tør halm og varme maskiner er bare en dårlig kombination. Så det handler om at være opmærksom på brandfaren og eventuelt overveje et system, der kan automatisk kan afbryde strømmen, når tændingen slås fra. På den måde minimerer du risikoen for kortslutningsskader, påpeger Poul Erik Henriksen.

Automatisk hjælpere kan advare

Et andet forebyggende tiltag er automatiske brandslukningssystemer. Alm. Brand stiller krav om, at alle nye mejetærskere, halmpressere, finsnittere og skovningsmaskiner skal have installeret Firetrace.

Det er et system der opsættes i motorrummet, og det kan automatisk være med til at slukke en brand og samtidig give besked til maskinføreren.

Poul Erik Henriksen understreger, at udstyret ikke er en hundredeprocents garanti for, at man ikke får en brandskade.

- Men vi ser, at skaderne ofte er mindre, og så er man alt andet lige hurtigere i gang igen, siger han.
Maskiner