Effektivt Landbrugs rettigheder til at viderebringe den officielle traktorstatistik er baseret på data fra det centrale motorregister. 

Med undtagelse af nogle få enheder vælger de fleste enten at få godkendt eller indregistreret sin traktor (henholdsvis sort eller rød kant på nummerpladen, red.), hvorfor traktorstatistikken giver et ganske retvisende billede af landbrugets investeringer i trækkraft samt traktormærkernes indbyrdes popularitet.

Store ændringer i typegodkendelser eller – som det var almindeligt tidligere – skatte- og afskrivningsmæssige betragtninger op til årsskiftet, kunne tidligere i et vist omfang forstyrre billedet af landbrugets reelle investeringsniveau i trækkraft.

Proforma registrering

Fra og med december måned 2017 og nogle måneder frem vil traktorstatistikken ikke repræsentere et retvisende billede af traktorsalget i Danmark. Årsagen er, at EU ændrer sine typegodkendelser af traktorer pr. 1. januar 2018 samt at forhandlere og importører for en sikkerheds skyld valgte at nyregistrere deres udstillings- og demotraktorer inden årsskiftet. 

I praksis er de fleste af disse traktorer – efter Effektivt Landbrugs skøn mere end 200 traktorer – straks afmeldt igen. Denne lille manøvre betyder, at netop disse traktorer i al fremtid er sikret adgang til at blive registreret hos enhver ny ejer i Europa, fordi de blev førstegangsregistrerede inden de nye regler trådte i kraft. En væsentlig værdi og gensalgsværdi for de kommende ejere af disse traktorer, uanset om de godkendes, registreres eller kører som hverken godkendte eller registrerede.

Mærker med fremgang

Kilder i branchen anerkender Effektivt Landbrugs tolkning af konsekvenserne for traktorstatistikken henholdsvis i december måned og for månedsstatistikkerne de kommende måneder, hvor de midlertidigt registrerede lager- og udstillingstraktorer hos forhandlerne formentlig kommer ud at køre hos kunderne. 

Dermed tillader avisen sig at udråbe traktorstatistikken i 12-måneders perioden fra 1. december 2016 og frem til 1. december 2017 som det retvisende billede af danske landmænds investeringer i trækkraft i 2017. Også her peger pilen på New Holland som det mest populære traktormærke i Danmark trods mærkets fald i markedsandel i forhold til året før. 

Når sandheden skal frem, skal det dog bemærkes, at det i 2017 frem til 1. december var Case IH, Fendt, John Deere, Valtra og Kubota, der stod for fremgangen i traktorsalget i Danmark i 2017 i forhold til det foregående år. Med 1. december som periodeafgrænsning øgede disse mærker deres markedsandele i forhold til samme periode året før. Tillykke med fremgangen herfra.

Tallene for høje

Først når 2018-året er omme vil en gennemsnitsbetragtning af nyregistreringerne for kalenderårene 2017 og 2018 formentlig tegne et troværdigt billede af traktormarkedet i Danmark i 2017 og 2018, herunder også traktormærkernes indbyrdes positioner. 

Den officielle traktorstatistik vil derfor for månederne december 2017 og frem til og med juni-statistikken 2018 være ledsaget af en bemærkning om de cirka 250 ekstra nyregistrerede traktorer, der ekstraordinært skønnes nyregistrerede i december 2017. 

Maskiner