Minkbranchen skal på museum

Selv om minkerhvervet mere eller mindre er på vej under en endelig afvikling, er det vigtigt at kunne fortælle historien om erhvervet for eftertiden.

Derfor er Vendsyssel Historiske Museum på jagt efter genstande og billeder, der kan dokumentere historien om branchen. Det oplyser Chrestina Dahl, der er museumsinspektør på museet i Hjørring.

Her har man under sin egen nedlukning på grund af coronapandemien været i gang med at se i gemmerne efter, hvad man havde liggende om minkavl, og det var lidt, fortæller hun.

- Det kom jo lidt pludseligt efter pressemødet i november måned, at minkerhvervet ikke ville eksistere fremadrettet, og så kiggede vi efter i arkivet og i vores samlinger for at se, hvad vi egentlig havde af dokumentation, siger Chrestina Dahl og fortsætter:

- Og det viste sig, at vi slet ikke havde nogle genstande fra minkbranchen, Og faktisk havde vi også kun ganske få billeder i vores arkiv fra samme branche, så vi har slet ikke nok til at kunne dokumentere den her historie, siger hun.

Hun og kollegerne på museet er både interesseret i fotos, men også typiske genstande, man forbinder med pelsdyravl.

- Det kan være sådan noget som minkbure, afklipsningmaskiner, og andre ting, man har brugt på selve farmen, men også i pelseriet. Det er sådan den type genstande, vi søger, siger Chrestina Dahl.

Museet er netop genåbnet, og kan kontaktes, hvis man er interesseret i at donere genstande og billeder. 

Læs også