Potentiale i virtuelt hegn – og masser af udfordringer

I blandt andet Norge, Australien og USA bliver der brugt virtuelt hegn til at holde besætningen inde. Det er endnu ikke lovligt i Danmark, men kvægrådgiver ser stort potentiale.

Ingen hegnstråd, men i stedet et halsbånd, der først giver lyd og siden stød, når køerne kommer for tæt på den virtuelle afgrænsning af marken, man har lavet på sin smartphone eller tablet.

Sådan ser virkeligheden ud for flere landmænd i blandt andet Norge, der bruger Nofence-konceptet. Ifølge Claus Larsen, KvægXperten, kunne det virtuelle hegn også have stort potentiale i Danmark.

- Det vil give god mening i forhold til for eksempel naturafgræsning på ufremkommelige arealer, hvor det er svært at sætte hegn op, og så vil det give vanvittigt god mening i økologiske besætninger, hvor man gerne vil intensivere afgræsningen og kan slippe for fysisk at skulle ud og flytte indhegningen fra dag til dag, vurderer kvægrådgiveren.

En ny fold hver dag vil betyde større udbytte, da græsset ikke bliver trådt ned i samme grad, som ved længere tids afgræsning på samme stykke, mens det også får det nødvendige ro til at give optimalt udbytte. Samtidig vil køernes foderoptagelse blive større ved hver dag at have adgang til frisk nyt græs.

 Ulovligt i Danmark

Der er dog flere hurdler, før virtuelt hegn bliver virkelighed på danske gårde.

- Den største udfordring er, at det endnu ikke er lovligt i Danmark, konstaterer Claus Larsen, der sammen med Seges håber at få sat et projekt i gang for at teste potentialet i Nofence – hvornår eller om det overhovedet bliver til noget, tør han dog ikke spå om.

Claus Larsen er dog ikke i tvivl om, at det virtuelle hegn er en løsning, der virker.

- Det kræver selvfølgelig lidt tilvænning, men som jeg har hørt og set hos mine norske kolleger, så virker det altså rigtig godt, fortæller han.

- Men selvom man bruger det i Norge og også arbejder med lignende løsninger i både Australien og USA, så er det altså ikke en mulighed i Danmark, som det ser ud lige nu. Selvom det jo egentlig ikke er værre end et almindeligt stødhegn, så er der stærke kræfter imod sådan nogle løsninger. Men jeg ser det stadig som breaking news, og på den lange bane, er der et stort potentiale i det her, mener kvægrådgiveren.

Og mens køerne umiddelbart vænner sig forholdsvis hurtigt til at rette sig efter halsbåndets signaler, aner Claus Larsen større tilvænningsudfordringer i den danske befolkning.

- Man kunne lige forestille sig, hvad offentligheden ville sige, hvis de kørte forbi 300 køer, der gik rundt på en mark uden fysisk hegn. Det kommer til at kræve lidt forklaring, siger rådgiveren.

 Forholdsvist dyrt

Når loven så kommer på plads og offentligheden har vænnet sig til, at en indhegning ikke nødvendigvis er synlig, skal der bare lige tjekkes op på landmandens kassekredit.

- Det er en forholdsvis dyr løsning, konstaterer Claus Larsen.

Prislisten på nofence.no fortæller blandt andet, at et enkelt halsbånd koster 303 Euro – cirka 2.300 danske kroner.

Læs også