Initiativpris til ukrainske ildsjæle

Slava Kreitor fra Balslev fik ved aftenarrangementet overrakt Dansk Jersey Exports initiativpris.

Initiativprisen på 10.000 kroner fra Dansk Jersey Export gik i år til Natalie og Slava Kreitor, der driver Østergaard ved Balslev. Prisen bliver her overrakt af formand for Dansk Jersey Eksport, Peter Høj.

Ved Jersey Fyns sommerarrangement benyttede formanden for Dansk Jersey Export, Peter Høj fra Ny Stenderup lejligheden til at uddele og overrække virksomhedens initiativpris på 10.000 kroner for sjette gang.

Initiativprisen er tænkt som et »skulderklap« til en eller flere jerseybrugere/jersey entusiaster for at tage ekstraordinære initiativer, for eksempel i forbindelse med etablering eller udvidelse af kvægbedrift.

Dansk Jersey Eksports initiativpris tilfaldt Slava Kreitor, der driver Østergaard ved Balslev.

Headhuntet til driftsleder

Ved prisoverrækkelsen kom Peter Høj ind på den særlige historie, som ligger bag ukrainerens vej til dansk kvægbrug.

- Du og din kone kom i marts 2007 til Juulsgård ved Ronæs fra det sydvestlige Ukraine for at arbejde ved landbruget. Der var afsat et år til disse udfordringer, og jeres halvandet årige søn var stadig ved sine bedsteforældre i Ukraine. Du fik hurtigt smag for arbejdet med de gule køer på Juulsgård. Det første år gik som en leg, og I tog tilbage til Ukraine for at hente jeres søn, for at fortsætte det spændende arbejde med de gule køer.

Efter godt tre år skete der et ejerskifte på Juulsgård, hvorefter Slava Kreitor så fortsætter som fodermester hos Hans Rasmussen på Ulvsbjerggård ved Skrillinge.

Den tidligere arbejdsgiver på Juulsgård, Christian Holm Olesen, »headhunter« efterfølgende prismodtageren til et job som driftsleder på Østergaard i Balslev, som han har overtaget.

Først forpagter og sidste år ejer af Østergaard

Samarbejdet forløb upåklageligt lige fra starten. Så positivt, at Slava Kreitor fra 1. januar 2018 bliver forpagter af bygninger og besætning og med virkning fra 1. oktober sidste år også ejer af hele ejendommen.

- Flere børn er kommet til, og I er i dag aktive i lokalsamfundet samt i jerseykredse. Ofte træder I til som tolke i forskellige henseender, ligesom Dansk Jersey Eksport har haft stor glæde af vore besøg ved jer med potentielle kunder fra Ukraine/Rusland/Hviderusland. Her fortæller du engageret om jerseykoens fortrinligheder og sågar på kundernes modersmål, lød det videre fra Peter Høj, som roste parrets integration, engagement, faglige dygtighed og indsigt.

- Det er dejligt, at I har haft lyst til at etablere jer i Balslev midt i en vanskelig tid for erhvervet. Derfor fortjener I til fulde at modtage Dansk Jersey Export initiativpris 2021, og vi glæder os til at følge jer fremadrettet.

Læs også