Vandt skattesag til 250 mio. kr. for dansk landbrug. Nu fylder han 60 år

Palle Høj er en markant person i dansk landbrug, lokalpolitik og håndbold. Han bliver fejret med Åbent Hus fredag den 8. april.

Mange har set ham til utallige arrangementer rundt omkring i Danmark, for med sine 194 cm rager han godt op i en flok, og næsten lige så mange har talt med ham. Palle Høj er lidt af en jysk berømthed, og 9. april fylder han 60 år. 

Og hvis man ikke kender ham fra landbruget, har andre sikkert ham i en kontekst som byrådsmedlem for Venstre i Ikast-Brande Kommune, hvor han aftjener sin anden periode. Og igen har andre nok set ham, da han var formand for bestyrelsen i Herning Ikast Håndbold. Men i denne kontekst skal vi tale om hans »civile« jobs. 

Det er nemlig ikke forkert at sige, at han har gjort kometkarriere. Efter blot få år som ansat i SEGES’ skatteafdeling faldt han over noget. 

- Kunne det virkelig passe, at landmænd skulle beskattes af den kompensation, de fik for at slagte deres kvæg og nedbringe mælkeproduktionen?, spurgte Palle Høj. 

Den var dengang, kompensationen kom fra EF, og man opererede med mælkekvoter. Det danske skattevæsen mente “ja” - de penge skulle beskattes. Han holdt ved, og sagen endte som principsag i Landsskatteretten. Og resultatet? 

Danske mælkebønder fik pengene tilbage; intet mindre end 250 mio. kroner. Det var i 1994, så beløbet svarede til omtrent en fjerdedel af årets overskud for alle landmænd. 

Efter det rykkede Palle Høj videre til Herningegnens Konsulentsammenslutning, hvor han blev leder af regnskab med personaleansvar. Siden har han været med til en række fusioner og sammenlægninger til det, der senere blev SAGRO. Her er han i dag direktør for Regnskab. 

- Ikke bare skattesagen, men udviklingen inden for dansk landbrug generelt har vist, at alt bliver mere specialiseret. Og derfor rekrutterer vi i SAGRO målrettet og strategisk, så vi kan matche de behov, vores kunder har, siger han. 

Den udvikling kan ses på den gård, han selv voksede op på. Da han selv var dreng, var der både grise og køer. Efter hans brors overtagelse af gården har den udviklet sig til en kvægejendom. I dag er gården solgt ud af familien til en nabo. 

Men selv om Palle Høj ikke længere bor på den egn, vender han ofte tilbage til vestkysten for at blive blæst igennem, da han har et sommerhus i Søndervig. For der er det med vestkysten, at man bliver lidt afhængig af »den rå og barske natur«. 

Dagen markeres hos SAGRO med reception fredag den 8. april kl. 13 – 16 hos SAGRO i Birk i Herning. Senere bliver han fejret privat af sin kone, deres to børn, svigerbørn og barnebarnet Samuel på halvandet år. 

Læs også