Fuldt hus til kartoffel-event

Omkring 350 kartoffel-interesserede havde valgt at bruge tirsdag formiddag på forsøgsmarkerne omkring Arnborg for at blive klogere på trends og udvikling indenfor den runde højværdiafgrøde til Kartoffeldagen 2021.

- Vi har aldrig haft så mange maskiner til Kartoffeldagen før. Der var alt fra de nyeste traktorer, kartoffeloptagere til avancerede sprøjtemaskiner, siger Jesper Kjelde, der er planterådgiver i Sagro.

En af de spændende maskiner er AmaSelect.

- AmaSelect-enheden gør det muligt at pletsprøjte særlige områder helt ned til enkeltplanteniveau efter en forudgående droneinspektion af marken, som Sagro kan udføre. Der er ingen grund til at sprøjte hele marken, hvis man kan nøjes med at sprøjte de områder, hvor man har udfordringerne, forklarer Anders Clemmensen fra Brøns Group, der er importør af Amazone til det danske marked.

Kartoffeldagen arrangeres af Sagro, Vestjysk, Lemvigegnens Landboforening, KMC og Ytteborg.

Eksperter satte dagen igennem fokus på emnerne sorter, bejdsning, mekanisk vækststandsning, skimmel og bladplet samt gødningsforsøg.

KMC, AKV, Danespo, Karmark og Semagri, Solana var repræsenterede, og resultaterne af deres kartoffelplanter på forsøgsmarken blev vist frem.

Nyt videncenter for træ på vej

Rammerne for et nyt center - Forstbotanisk Center Øxenhaverne - er under etablering på et jordstykke i tilknytning til skovene nær Faaborg på Fyn. En styregruppe med arkitekt Uffe Black Nielsen i spidsen er trukket i arbejdstøjet og søger midler til virkeliggørelse af et videns- og læringscenter for brug af træ i byggeri og møbelproduktion.

Opførelsen af centrets første bygning, »Laden«, hvor der indrettes undervisningslokale og værksted, er allerede finansieret via private midler og en anerkendt fond.

- Vi skal som samfund tænke i bæredygtig bosætning, og her er brugen af træ nok den vigtigste faktor i den grønne omstilling. Og for at sikre ægte bæredygtighed i omstillingen, skal der være forståelse for hele træ-kæden, siger Uffe Black Nielsen.

Styregruppen som står bag Forstbotanisk Center Øxenhaverne, består blandt andre af skovejer Ditlev Berner (Holstenshuus Gods), forstkandidat Ulrik Nielsen, lektor ved Syddansk Universitet Birgir Norddahl og tømrermester Rasmus Bjørn.

Projektarealet kan ses ved et præsentationsarrangement i dagene 24.-26. september, fra kl. 11 til 17.

Danish Agro udskifter diesel-trucks med el-trucks

Som et led i en mere bæredygtig kørsel er grovvareselskabet Danish Agro begyndt at udskifte sine diesel-trucks med el-trucks. De to første er netop leveret og vil den kommende tid blive testet af to af Danish Agros chauffører.

Danish Agro har 21 varetursbiler med tilhørende trucks til aflæsning af varerne fra lastbilen. To af disse kører altså nu på el. 

Grovvareselselskabets el-trucks er af mærket Moffett fra Sawo A/S, hvor batteriet på en fuld opladning tillader trucken at arbejde i cirka to timer.

 

Læs også