Elpris falder fortsat

Terminsmarkedet for el har fortsat sit fald i denne uge, og vi nærmer os prisniveauet fra før krigen i Ukraine brød ud. Det skriver AgroMarkets i en analyse på www.agromarkets.dk.

- Gassen er bestemmende for elpriserne, og derfor tror elmarkedet i stigende grad på, at gasleverancerne fra Rusland fortsætter på trods af krig og sanktioner. Analysen i markedet er, at Europa ikke på kort og mellemlangt sigt kan lukke for importen af gas, og Rusland har ikke råd til at lukke for gaseksporten, skriver AgroMarkets, og tilføjer:

- Men krig er lig med meget stor usikkerhed. Meget kan ske, men de fleste gode kræfter arbejder for at slutte krigen. Jo mere de gode vinder frem, jo mindre usikkerhed og jo lavere elterminspriser.

Vestens olieproduktion er pludselig kommet højt på dagsordenen

- For ikke mange måneder siden var alle politikere enige om, hvor fornuftigt det var at udfase produktion af olie fra Nordsøen. Men med situationen omkring Rusland og Ukraine er stemningen vendt 180 grader, konstaterer AgroMarkets på www.agromarkets.dk.

- Det er ikke kun i Danmark, at stemningen nu skifter spor og går i en helt anden retning. Der er ledere i EU, som kalder det uansvarligt at lukke ned for produktionen, og at det vil være helt forkert med den situation, vi har i EU.

- Samme stemningsskifte ser vi også i USA, hvor præsident Biden gik til valg på at udfase sort energi. Nu ønsker man at styrke olie- og gasproduktionen i USA og forsyne EU. Igen på bekostning af Rusland, skriver AgroMarkets.

Læs også