Det gør Top-10 i kampen mod dødfødte

- Hvorfor skal du acceptere at to gode grise fødes uden at de trækker vejret? Nej vel. På vores lokale soholds-hitliste har vi blandt Top-10 besætningerne, et gennemsnit på 20,4 totalfødte pr. kuld, tre besætninger med over 19 levendefødte og fem besætninger med 1,2-1,8 dødfødt pr. kuld – på trods af de mange totalfødte.

Sådan lyder ordene fra svinekonsulent Bjarke Lassesen, Velas, der i nyhedsbrevet »Trynekontakten« forklarer nærmere, hvad det er besætninger i Top-10 de gør.

- Grundlæggende føler besætningerne nok ikke, at de gør noget ekstraordinært! Nej de har bare gode vaner, og søer der er i topform til faringen. Alligevel oplever vi, at besætninger med særlige udfordringer kan sætte en god plan i værk og nedbringe antal dødfødte betragteligt.

En besætning havde i flere år været udfordret af 2,0-2,4 dødfødte pr kuld. Kuldstørrelsen var høj, men ikke blandt de højeste.

Ifølge Bjarke Lassesen, blev der sat en 4-punktsplan i gang, i denne besætning og i dag ligger besætningen på 1,3 dødfødte pr kuld.

Handlingerne var: 1) Markering på so-kortet af de søer med 3 eller flere dødfødte i forrige kuld. 2) 20-40 gram glaubersalt dagligt fra indsættelse til faring (mængde justeres efter soens størrelse så gødningskonsistensen tydeligt er »blød«. 3) Når søer i en sektion begynder at fare, overvåges de tæt – med intervaller på ca. 15-20 minutter i dagtimerne. 4) Aftenrunde hvor fokus er på problemsøerne og de søer, der ikke har faret færdig.

- Andre forhold har selvfølgelig også været oppe at vende – så som huld, fodermængde, ekstra vand i krybben ved indsættelse og meget mere. Erfaringen var blot, at de 4 punkter gjorde den afgørende forskel her, påpeger Bjarke Lassesen.

 

Nøgleordene er varme, råmælk og energi

Ved alle de nyfødte pattegrise, og især ved de små og svage, er varme, råmælk og energi de tre nøgleord du skal huske på. Det oplyser svinekonsulent Ghita Pedersen, Velas, der i nyhedsbrevet »Trynekontakten« kommer med gode råd til at øge overlevelsen hos de mindste og svage pattegrise i kuldet.

Hun anbefaler blandt andet, at en varmelampe med en ekstra stærk pære mærkes op med en rød mærkefarve, for at den hurtigst muligt kan flyttes hen hvor der er behov.

- Sæt gerne et papirforhæng op foran hulen for at undgå træk og forhøje temperaturen i hulen, men hold øje med at temperaturen ikke bliver for høj, lyder det endvidere fra konsulenten.

- Giv de små nyfødte ekstra energi så snart I møder ind om morgen, og yderlig to gange det første levedøgn. Det er for at sikre at grisene har fået de bedste betingelser for at komme op, og få den livsnødvendige råmælk hos soen.

På andet levedøgn anbefaler hun, at der tildeles ekstra energi to gange til de små og svage pattegrise for at hjælpe dem yderligere.

 

 

Læs også