Mange så øko-køerne springe på græs

Forleden blev Økodag fejret over hele Danmark. 136.322 besøgende så med, da køerne sprang ud på græsset.

Tusindvis af danskere havde booket billet til årets økodag – blandt andet hér på Karensminde i Østjylland. Foto: Søren Gammelmark Der var mange aktiviteter for børn på gårdene. På Ågårdslund i Jelling var der hoppekøer. Foto: Marendine Ladegaard

Økodag er forårets store festdag, hvor økologerne fejrer dyrevelfærden i det økologiske landbrug. Dagen blev fejret af 136.322 besøgende landet over, der så køerne springe ud på det grønne græs.

- Danskerne vil have dyr på græs, og dét giver økologien dem. Økodag er vores bedste eksempel på, hvad dyrevelfærd er i det økologiske landbrug. Det er en festdag, hvor vi binder bånd mellem land og by, siger forperson for Økologisk Landsforening, Louise Køster.

42 værter over hele Danmark inviterede indenfor, og det er et stort arbejde at få så mange mennesker på besøg.

- Jeg er fuld af respekt for de økologiske landmænd, der inviterer indenfor på Økodag. Uanset om man får 250 eller 8000 mennesker på besøg, så kræver det et stort arbejde og organisering af familie, venner og frivillige i området, siger Louise Køster.

Nyt med billet-booking

Det er nyt, at man skal booke billet til Økodag. Det har været efterspurgt af landmændene, som er værter på dagen.

- På den måde kommer det hele til at foregå lidt mere på landmandens præmisser, og det gør det nemmere for dem at sikre optimale parkeringsforhold, og at alle gæster får mulighed for at komme tæt på dyrene, siger Malene Jensen, som er projektleder for Økodag hos Økologisk Landsforening.

I år kunne man også se Økodag live fra Hedegaard i Aulum på Facebook med Micki Cheng som vært. 700 så med live, da køerne blev lukket på græs.

Bekræfter dansk økologi

Hos Økologisk Landsforening mener man, at Økodagen har stor betydning for danskernes viden og syn på økologien.

- Som dansker er du en del af verdens økologi-nation nummer ét. Vi er det land i verden, der køber flest økologiske fødevarer. Så når de økologiske landmænd over hele landet hvert år inviterer til Økodag, plejer det det at være et stort tilløbsstykke, hvor der kommer flere hundrede tusinde, lyder det fra foreningen

- Økodag® er et registreret varemærke, hvilket betyder, at man altid skal nævne Økologisk Landsforening i sammenhæng med Økodag, der har eksisteret siden 2005.

Økodag arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og de økologiske mejerier Arla, Thise, Naturmælk, Øllingegaard, Them og Gläserne Meierei. Økodag har fået midler fra Mælkeafgiftsfonden og Fonden for Økologisk Landbrug.

Karensminde på Djursland. Foto: Søren Gammelmark

Download

Der var mange aktiviteter for børn på gårdene. På Ågårdslund i Jelling var der hoppekøer. Foto: Marendine Ladegaard

Download

Karensminde på Djursland. Foto: Søren Gammelmark

Download

Læs også