Plantebaserede produkter er i vækst

Fremtidens marked for økologiske plantebaserede produkter er lige om hjørnet, ifølge direktør for Grøn Fokus

Stefan Skov-Jespersen, direktør ved Grøn Fokus, der er et specialistselskab under Dagrofa Foodservice, der sælger økologiske fødevarer til hoteller og restauranter, gav sit bud på fremtidens marked for økologiske plantebaserede produkter.

- Vi kommer til at skulle kigge på vores fødevarekultur og hvad det er, vi spiser, indledte han.

- De nye officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen siger, at vi skal spise planterigt, varieret og ikke for meget. Og det marked er i vækst.

- Det kommer fra et sindssygt lavt niveau, så der er basis for at rykke på det her. Jeg tror, at vi kommer til at se en ændring i vores madkultur. De store hotel og kantinekæder begynder at rykke på det her. Og som producent er det nu, at man skal gøre sig klart, om man vil med på vognen.

- Jeg siger ikke, at kød bliver udskammet, men vi kommer til at ændre den måde, vi spiser mad på. Og det er de offentlige køkkener, der kommer til at trække læsset her i begyndelsen.

Hvad skal vi spise, og hvad skal vi dyrke?

- Jeg tror, vi kommer til at se forskellige bønner, linser, lupin, quinoa. Tænk på, hvordan produktet kan udnyttes. For eksempel kikærter, som kan bruges hele, ristede, til hummus, aquafaba (vand fra tilberedning af kikærter, red.) til flødebolleproduktion osv.

Stefan Skov-Jespersen fastslog vigtigheden af, at også producenterne tænker videre frem i kæden.

- I skal ikke kun se på afgrøden i forhold til, hvor let den er at dyrke. De afgrøder, der bliver efterspørgsel på, bliver de afgrøder, vi kan bruge på mange forskellige måder. Det skal være nemt for forbrugerne at gå til.

Skarp på storytelling

Stefan Skov-Jespersen anbefalede ligeledes, at den enkelte producent er skarp på sin storytelling.

- Hvad er det, der gør, at jeres produkter er unikke. Vær skarp på, om det skal sælges som bulkvarer eller du vil helt ud til slutbrugeren.

- Lav partnerskaber. Kom tæt på dem, der skal bruge produkterne. Det er en fordel at have aftaler i hus allerede inden, der sås.

Læs også