Kina er nu det fjerdestørste marked for økologi på verdensplan

Danmark er fortsat det land i verden, som har den største økologiske andel af detailhandlen.

Der blev i 2017 handlet økologiske fødevarer for 44 milliarder kroner. Det er en stigning på en fjerdedel i forhold til året før. Og den hastige fremgang bringer Kina op på en fjerdeplads på hele verdens økologimarked.

Det viser nye tal fra den internationale rapport »The World of Organic Agriculture«, der netop er blevet offentliggjort på dette års BioFach i Nürnberg i Tyskland, oplyser Landbrug & Fødevarer.

Økologichef i L&F, Kirsten Lund Jensen, siger i en pressemeddelelse, at tallene viser med al tydelighed, at det fortsat er nødvendigt med fokus på økologieksport til Kina, da det er et marked i voldsom vækst.

 

Glem ikke de nære markeder

- Flere af vores store virksomheder har da også allerede godt gang i eksporten derud. Vi skal dog ikke glemme nærmarkederne Tyskland og Frankrig, som er det henholdsvis næststørste og tredjestørste økologimarked i verden, siger økologichefen.

Ifølge rapporten er USA det suverænt største økologimarked i verden med en omsætning på 290 milliarder kroner i 2016.

Verdens samlede økologiske fødevaresalg steg med omkring ti procent i 2016 til omkring 600 milliarder danske kroner.

Danmark er fortsat det land i verden, der har den største økologiske markedsandel. Tallene viser, at den i 2016 var på hele 9,7 procent Landbrug & Fødevarer forventer, at den danske markedsandel er steget til omkring 10,4 procent i 2017 under en forventning om et øget salg i detailhandlen på 13-15 procent.

 

Fokus på økologi er vigtig

Imens vider den nye rapport, at det samlede økologiske areal verden over steg med 15 procent i 2016 til i alt 57,8 millioner hektar. Det er et areal, som svarer til mere end 20 gange Danmarks samlede landbrugsareal.

Kirsten Lund Jensen siger, at udviklingen viser, at økologisk produktion har et enormt potentiale.

- I Landbrug & Fødevarer forventer vi, at 15 procent af dansk landbrugsareal drives økologisk i 2020, og vi har skarpt fokus på, at danske landmænd og virksomheder skal være i front markedsmæssigt og fagligt. Med den udvikling, vi ser, er det helt afgørende, at dansk økologi også i fremtiden kan klare sig godt i konkurrencen på et globalt marked, hvor der er rigtig mange dygtige spillere, siger Kirsten Lund Jensen.

Mere end 40 danske økologivirksomheder deltager lige nu i et eksportfremstød på BioFach sammen med Økologisk Landsforening og eksportnetværket Bio Aus Dänemark.

Læs også