Verdens første søstjernefabrik kommer til Skive

Overflødige søstjerner fra Limfjorden bliver til proteintilskud til økologisk dyrefoder i GreenLab Skive. Det bliver Danmarks – og verdens første af sin slags i fuldskala.

Mandag blev der holdt første spadestik på et produktionsanlæg for Danish Marine Protein i erhvervsparken GreenLab Skive. Danish Marine Protein arbejder med at høste og tørre søstjerner fra Limfjorden, hvor de er et stigende problem for muslingeproduktionen, og omdanner dem til et proteintilskud til økologisk dyrefoder.
- Vi har en mulighed for at skabe en lokal produktion af bæredygtig protein, som samtidig løser et lokalt problem, siger direktør i Vestjyllands Andel og bestyrelsesformand for Danish Marine Protein, Steen Bitsch.
- Oven i købet kan vi gå direkte ind og få gavn af industrisymbiosen i GreenLab Skive, ved at bruge de andre produktioners overskudsvarme i vores tørringsproces. Så vores placering er en win-win på mange fronter.
 

Produktion i fuld skala

Anlægget bliver det første af sin slags. Produktionen løser på den ene side problemet med søstjerner, som invaderer Limfjorden, æder fjordens muslinger op og derfor truer eksporten. På den anden side bliver søstjernerne omdannet til et højkvalitets proteintilskud til økologisk dyrefoder, som efterspørges i flere økologiske landbrug.
- Vi har arbejdet med ideen gennem flere år, og har hele tiden kunne se potentialet, men nu er vi klar til en produktion i fuld skala, siger direktør for Danish Marine Protein, Niels Jørgen Hedeager Madsen.
- Vi har i den sidste tid arbejdet på at finde den rigtige placering til produktionsanlægget, og med GreenLab Skive føler vi, at den beslutning er landet godt. Så vi glæder os til at komme i gang med byggeriet – og med produktionen.
Den administrerende direktør for GreenLab Skive, Steen Hintze, er også godt tilfreds.
- Vi er utroligt glade for, at Danish Marine Protein har valgt at placere deres fabrik her. Deres produktion er et rigtig godt match ind i GreenLab Skive. De har en konkret løsning, som vender et problem til en fordel for lokalområdet – og samtidig er det også den første virksomhed, der laver et spadestik på området, så det er en stor dag for alle omkring GreenLab Skive.
 
Danish Marine Protein
En samlet investering i første fase på 15 mio. kr.
Byggeriet påbegyndes i april og forventes klar i 2018 til næste søstjernesæson
Virksomheden arbejder også med andre fremtidige såkaldte blå- og grønne kvalitets proteiner til økologiske dyr
GreenLab Skive
GreenLab Skive er en erhvervspark for virksomheder indenfor energilagring og ressourceeffektiviter
Målet er at blive det førende center for vedvarende energi
Erhvervsparken er placeret på krydset mellem gas- og elnettet
GreenLab Skive udvikler og undersøger de nye teknologi- og forretningsmuligheder, der opstår ud af udvekslingen af overskudsenergi og -ressourcer

Læs også