Af Jakob Nikolajsen, planterådgiver og teamleder Planter, Fjordland

Dine afgrøder repræsenterer også en stor værdi på din bedrift. Men hvorfor overhovedet tænke på afgrødehåndtering og lagring midt på foråret? Svaret kommer om lidt.

En god opbevaring af afgrøder begynder allerede i høst. Her er en hurtig og ensartet nedtørring af afgrøderne afgørende for at bevare kvaliteten, indtil de skal bruges eller sælges. Nøgleordet i tørringsprocessen er luft. Det betyder, at både luftmængden og eventuelt varmekilden skal have tilstrækkelig kapacitet for at være både energivenlig og effektiv. En dårlig nedtørring vil følge dig længe, da afgrøder, der ikke er »lagerfaste« – altså for varme og/eller fugtige – har et højere åndingstab og er mere modtagelige for skadedyr og svampe. Senere på efteråret er luften desuden mindre egnet til tørring af afgrøder. For at sikre lagerfasthed skal afgrøderne derfor både være tørre og kølige. Et kornprøvespyd med termometer og fugtighedsmåler er uundværlige redskaber til dette. Husk også regelmæssig beluftning af afgrøden. Hvis du vil undgå »døde lommer«, kan du fjerne sko og strømper og mærke luftstrømmen gennem tæerne, mens du går hen over afgrøden under beluftningen.

Afgrødeopbevaring kræver rengøring

Der er naturligvis forskel på de forskellige lagertyper – gastætte siloer, planlagre, amerikanersiloer med flere. Men én ting er sikkert – afgrødeopbevaring kræver rengøring. Der kan være kontraktmæssige krav om rengøring, især ved fremavl, men høj rengøringsstandard hjælper også med at minimere udbredelsen af skadedyr og lagersvampe. Kemiske skadedyrsmidler kan bruges, men de kan ikke erstatte en kompressor og en kraftig støvsuger. Brug aldrig vand til rengøring, da det skaber grobund for svampe.

Er du klar til ny høst?

Så hvorfor tænke på afgrødehåndtering og lagring allerede nu? Svaret er, at der faktisk ikke er lang tid til høst. Markarbejdet er allerede i gang, men har du styr på, hvad der skal ske med afgrøderne om cirka fire måneder? Er de solgt og skal afleveres ved høst, eller skal du selv tage dem ind? Havde du tilstrækkelig luft- og tørrekapacitet sidste høst, eller har du haft problemer med lagerfastheden gennem vinteren? Hvis dine siloer eller planlagre er tømt nu, er de så rengjorte og støvsugede – også i sprækkerne og hulrummene, hvor det er besværligt at komme til? Er kornelevatoren og redlerne rene og smurte, og fik du skiftet det rulleleje, der begyndte at klage sig sidste år?

Hvis du kan svare »ja« på disse spørgsmål, har du måske spildt tre minutter på at læse denne artikel. Men hvis ikke, har du netop fået svaret på, hvorfor det er vigtigt at begynde at planlægge afgrødehåndteringen allerede nu – så du kan få udbedret eventuelle mangler, inden du tager mejetærskeren ud i marken.