Pløjefrie landmænd inviterer til åben mark

Henrik Terp, Sanderumgaard inviterer i samarbejde med FRDK – Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark og Velas til åben pløjefri mark.

I løbet af maj måned afholder i alt fem pløjefri bedrifter åben mark. Det sker i samarbejde mellem FRDK – Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark og Pløjefri Rådgivere fra VKST, Landbrugsrådgivning Syd og Velas.

- Vi oplever en stor interesse for de pløjefri systemer, og derfor vil vi gerne invitere interesserede en tur i marken for at få mere at vide om, hvad pløjefri dyrkning er, og hvordan man kommer i gang med det, siger Henrik Terp, der er formand for FRDK.

Han er selv vært ved en af åben mark-dagene sammen med fire kollegaer fordelt over hele landet. Udover hos formanden på Fyn er der åben pløjefri mark på Sjælland, i Sønderjylland, i Midtjylland og Nordjylland.

Imødekommer fremtidens krav

Henrik Terp oplever, at det især er besparelserne, der får landmændene til at vende blikket mod de pløjefri systemer.

- I første omgang er det den besparelse i forhold til tid, maskinpark og brændstof, man opnår ved at droppe ploven, der vækker interessen, siger formanden.

Når landmanden så er kommet i gang med det pløjefri system, oplever han en række andre fordele. Blandt andet opbygges der et bedre humuslag, jorden bærer bedre oppe og afdræner bedre. Måske oplever han også et større liv både under og ovenpå jorden i form af regnorme, markvildt og fugle som viber, lærker og agerhøns.

- Det er klart en fordel i vores dyrkningssystemer, at vi imødekommer en række krav fra det omgivende samfund til klima, miljø og biodiversitet, siger Henrik Terp.

Forskning og undersøgelser viser, at pløjefri dyrkning og conservation agriculture har en positiv klimaeffekt, mindsker udvaskning af næringsstoffer og øger biodiversiteten.

Vil aflive myter

FRDK oplever, at der er mange myter om pløjefri dyrkning, som landmænd, der overvejer at gå i gang med systemet, bliver mødt af. Myterne kan være, at udbytterne falder, mere græsukrudt, stort forbrug af pesticider, markerne ser forfærdelige ud og andet.

- Det vil vi gerne være med til at mane i jorden ved at invitere indenfor på de pløjefri bedrifter, hvor man både kan få syn for sagen, høre konkrete erfaringer og få faglige input fra både rådgivere og FRDK, siger Henrik Terp.

Henrik Terp inviterer til åben mark onsdag den 11. maj på Sanderumgårdvej 152 i Odense. Arrangementer begyndre klokken 13.

Læs mere om Pløjefri dyrkning

Begreber som conservation agriculture og regenerativt landbrug vinder frem – også i det politiske landskab og hos organisationer, som ikke har haft historie for samarbejde med landbruget.

Læs mere her

Læs også