Salgsprisen afgør hvedekampen på Ultang

YEN, Guinness eller en lokal sønderjysk hvedekamp blandt unge landmænd. Der er stadig konkurrence i at dyrke hvede. Hvedekampen på Ultang handler om dækningsbidrag, og som i hverdagens virkelighed er vinderen sandsynligvis den, der sælger på det helt rigtige tidspunkt.

Hans Kristian Skovrup fra SLF gennemgik Hvedekampens syv parceller, hvor »den unge erfagruppe« kæmper om at opnå det bedste DB1. Foto: Kasper Stougård Henrik Mulvad Madsen og Jens Hansen fra KHL gennemgik mulighederne for at implementere præcisionsjordbrug i hvededyrkningen ved såning, gødskning og planteværnsopgaver. Foto: Kasper Stougård På Ultang findes to parceller, der deltager i YEN-konkurrencen (Yield Enhancement Network under engelske ADAS). En lille parcel med geosået hvede af sorten RGT Stokes, og en bredsået storparcel med sorten Pondus. Foto: Kasper Stougård Sprøjter fra Danfoil, Horsch, Hardi og Amazone deltog i en demonstration af spotsprøjtningsteknologi, som kan blive aktuelt for mange hvededyrkere i forbindelse med det forestående forbud mod at anvende glyphosat til nedvisning af korn. Her vil teknologien kunne anvendes til at behandle rodukrudt målrettet før høst. Foto: Kasper Stougård Der er sået hvede i de fleste af de cirka 750 forsøgsparceller på Ultang, men for at sætte fokus på det vigtige sædskifte har også en række vekselafgrøder fået plads. Søren Ladefoged Wind fra LRS understregede, at flere afgrøder klarer sig fint i en økonomisk sammenligning med andenårshvede. Blandt andet brødrug og grynhavre. Foto: Kasper Stougård Sprøjterne kom også igennem en kort bomstabilitetstest. Da der både var selvkørende sprøjter og trailersprøjter, samt meget forskellige hjulmonteringer, var det dog ikke muligt at lave direkte sammenligninger mellem de fremmødte sprøjter. Foto: Kasper Stougård Søren Laustsen, som er medlem af sektorbestyrelsen for planteproduktion, bød velkommen til Hvededagen på Ultang. Foto: Kasper Stougård

Det skorter ikke på konkurrencer i hvededyrkningens ædle håndværk. Man kan kaste sig ind i konkurrencen om det højeste udbytte i engelske ADAS’ YEN-dyst, gå efter en rekord hos Guinness eller måske én af de lokale hvedekampe, som bliver afholdt flere steder i verden. Også på Ultang ved Haderslev.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også