Langesømessen: Nye tiltag taget godt imod

31. udgave af Langesømessen byder på positive tilbagemeldinger og en tilfreds messearrangør.

Med et besøgstal på den gode side af 1.500 og en messe, hvis hovedinteressenter heldigvis ikke alene var høstramte landmænd, var det en tilfreds arrangør og messekoordinator, der fredag morgen kunne se tilbage på den 31. udgave af Langesømessen.

- Vi er tilfredse.

- Der er gjort rigtigt meget ud af at få området i skoven komprimeret, så udstillerne er kommet tættere - både på hinanden og på gæsterne, der har haft mulighed for at komme forbi de forskellige stande flere gange i løbet af dagen, siger messekoordinator, Per Tørslev og fremhæver, at oplevelseskvaliteten har været stigende i år ifølge de mange positive tilbagemeldinger.

Mere fokus på udlandet

- Der hvor vi ikke har haft så stort fokus i forberedelserne er på markedsføring – især i udlandet. Det skal vi være mere nysgerrige på og forfølge. Jeg er meget imponeret over, at der kommer så mange gæster fra udlandet. Det er klart et fokuspunkt til næste års messe.

Flere vil plante skov

Også Preben Nielsen ejer af Akkerup Planteskole i Hårby var tilfreds med dagen.

- Der kommer mange af vores kunder. Det er et godt sted at få en snak. Og især i år, synes jeg, at det fungerer rigtigt fint. Vi udstillere er samlet på et mindre areal, og det gør, at vi også kommer tættere på de andre udstillere og vores kolleger, sagde han og påpegede, at interessen for at plante skov er stigende.

- Jeg tænker, at det hænger sammen med de lavere kornpriser. Sidste år var de meget høje. I år falder de, og så er det igen interessant at plante skov.

Balance i mængden af juletræer

30 meter fra Akkerup Planteskole stod brancheforeningen Danske Juletræer. Her var det muligt at høre op til flere forskellige foredrag i det dertil opsatte telt.

Claus Jerram Christensen, direktør i Danske Juletræer kunne blandt andet fortæller, at markedet med juletræer er ved at finde en god balance.

- I 2021 havde vi for mange juletræer. I år ser det bedre ud på den front. Vi er mængdemæssigt der, hvor vi skal være.

Udfordrende år

Direktøren undlod ikke at nævne, at 2023 har været et udfordrende år.

- I Danmark har vi, udover energikrisen og stigende inflation og deraf stigende priser, haft en meget tør juni og en lige så våd juli, hvor tørken især gik ud over de små juletræer.

- I Europa generelt har de også været ramt. Polen har haft forårsfrost. Tyskland tørke og kraftig regn, Frankrig også tørke. Det har bestemt haft indflydelse på den mængde af juletræer, der er til rådighed på markedet.

Claus Jerram Christensen påpegede også de svære vilkår med at finde kvalificerede medarbejdere.

- Levestandarden i østlandene er – heldigvis – stigende, men det betyder for os, at langt færre er interesseret i at rejse til Danmark for at arbejde.

Krav om bæredygtighed

I fremtiden forventer direktøren, at der vil stilles endnu større krav til dyrkningen af juletræerne i forhold til bæredygtighed.

- Vi ser det især fra de unge købere. Her er der fokus på bæredygtighed. Ikke nødvendigvis økologi, da flere godt ved, at det klimamæssigt ikke er så godt som konventionelt dyrkede træer.

- Men vi har fokus på det, og har derfor også lanceret en ny certificering kaldet »Bæredygtige naturtræer«.

Udnytter danske særregler

Konsulent hos Danske Juletræer, Peter Ryhmer tager over.

- Indtil videre har vi 28 certificerede over hele landet – fire på Fyn. Certificeringen er gratis, men der er selvfølgelig nogle krav, man skal leve op til.

Peter Ryhmer fremhævede, at der i Danmark generelt er flere miljø- og klimaregler end i resten af Europa.

- Det har vi gjort en dyd ud af at udnytte, sagde han og påpegede krav som få planteværnsmidler, behovsbestemt brug af næringsstoffer og faunastriber.

Imødekommer trend hos den private forbruger

Carl Johan Larsen, der sammen med sin bror Bastian Larsen driver Tyltagergaard ved Ferritslev er en af de fire fynske juletræsproducenter, der har opnået certificering som »Bæredygtige naturtræer«.

- Vi vil gerne sende et signal om, at juletræer kan være bæredygtige. At vi gerne gør noget ekstra, sagde Carl Johan Larsen, da LandbrugFyn mødte ham på juletræsmessen.

Han fremhævede, at meget af det, der skal dokumenteres, er noget alle danske producenter allerede gør, grundet de skrappere danske krav.

- Men som noget ekstra, har vi blandt andet blomsterblandinger i sporene og vi har arealer, der er urørte.

Foran i køen

Især de udenlandske kunder bemærker, ifølge Carl Johan Larsen, at det er mange krav og ekstra tiltag, der er opfyldt gennem certificeringen.

- Det giver os ikke endnu en bedre pris for vores juletræer, men vi kan klart se en tendens i retning af, at vi kommer foran i konkurrencen om kunderne, når vi kan dokumentere bæredygtig produktion, lød det fra Carl Johan Larsen.

Tyltagergaard har juletræsproduktion på cirka 200 hektar.

Vinder af flotteste træ

I år faldt æren for den flotteste nordmannsgran til Anders Laursen fra Dørup ved Skanderborg.

Læs også