Sesvanderhave: - Vi ligger helt i top

Med årets forsøgsresultater fra Nordic Beet Research i hænderne kan Sesvanderhave glæde sig over, at sorterne viser sig ualmindeligt lovende.

Regionschefen opererer fra sin gård nær Nakskov. Til februar er der stort arrangement, når porten åbnes for roedyrkere, som selv kan komme og afhente deres roefrø. Foto: Anders Lei Som noget nyt har Nordic Beet Research oprettet penetrometer-kategorien, der indikerer, hvor gode roerne er til oplagring i kule. Foto: Anders Lei

Det er højsæson for sukkerroedyrkerne, der både arbejder med 2023-kampagnen og samtidig kigger lidt frem mod den kommende sæson, som blandt andet omfatter valg af roesorter. Her er det gået særligt godt for sorterne fra frøvirksomheden Sesvanderhave.

- Historikken har vist, at vi altid har ligget i top, når det gælder fremspiring, bladmasse – og at vi altid har ligget i den gode ende, når vi snakker sukkerprocent, siger Henrik W. Møller, regionschef for Skandinavien hos Sesvanderhave.

- Det er sjældent, at vi har ligget helt i top. Men det gør vi nu, lyder det med et stort smil fra Henrik W. Møller.

Nyt parameter

For alle sorter i undersøgelserne har Langeland klaret sig bedst på sukkerindhold med en score på 18,1 procent. Falster og Nysted lægger sig fint i toppen med 17,8 procent, som ellers kun er opnået af en enkelt sort, der ikke er fra Sesvanderhave.

Regionschefen lægger vægt på, at Nordic Beet Research (NBR) er begyndt undersøge og angive, hvor meget roen tåler maskinelt under optagningen – og dermed hvor gode roerne er til oplagring i kule. Dette kaldes penetrometer-kategorien.

Her rangerer flere sorter fra Sesvanderhave sig blandt de bedste. Sorten Langeland har en delt andenplads med en hårdhed på 7,1.

Sorterne fra Sesvanderhave har navnene Falster, Skelby, Nysted, Blans, Egelev, Langeland og Cachemire. I alt optræder 37 roesorter på salgslisten i 2022.

Easy-Beet består sin prøve

Sesvanderhave-sorterne har seks placeringer i top 10, når det gælder fremspiringshastighed og fuld plantebestand.

- Det nye Easy-Beet-koncept har bestået sin prøve, og vi kan nu tilbyde sorter, som foruden de almindelige fordele ved vores sukkerroer også har de bedste egenskaber, når det gælder bladareal og plantedække, siger Henrik W. Møller.

Han tilføjer, at gode lager-egenskaber nu også er med i pakken.

Gennemgående topresultater

Henrik W. Møller lægger ikke skjul på, at der er stor tilfredshed ved at have så mange sorter, der alle har vist sig lovende i forsøgsresultaterne.

- Det er meget normalt, at dyrkerne har flere forskellige sorter. Det er også det, vi anbefaler. Når vi arbejder med levende materiale, så er der jo rigeligt med ubekendte. Og her er det bare mere sikkert at sprede sin risiko, siger han og fortsætter:

- Derfor er det jo glimrende at se, at så mange af vores sorter lægger sig i top på alle de mest afgørende parametre.

Læs også