Henriks nye såmaskine skal redde landmænd fra fosforloftet
Med muligheden for blandt andet at tildele flydende fosfor i sårillen ser Henriks Markservice store muligheder i ny såmaskine.

Henrik Pedersen ser store perspektiver i muligheden for at tildele flydende fosfor i sårillen. Foto: WekoAgro
Når Henrik Pedersen, der driver Henriks Markservice, i denne sæson sender maskineriet i marken for at så de cirka 1.000 hektar majs, maskinstationen plejer at have i porteføljen, vil en del af dem blive sået med himmerlændingens seneste investering: en Strip-Till Horsch Focus 6 TD med en otterækket Horsch Maestro majssåmaskine på liften.
Med sin nye såmaskine bliver Henrik Pedersen i stand til at placere flydende fosfor direkte i sårillen og dermed sikre en markant bedre udnyttelse.
- Vi kan nøjes med at bruge fire kg flydende fosfor, hvor man ville skulle bruge syv-otte kg gammeldags pillegødning, og mens virkningsgraden ved pillerne er cirka 70 procent, er den 100 procent, når vi taler flydende fosfor, fortæller Henrik Pedersen, der glæder sig til at få sin nye såmaskine hjem i slutningen af februar.
Selvom han ikke har oplevet noget decideret pres fra kunderne om at kunne tilbyde majssåning med flydende fosfor, ser Henrik Pedersen store perspektiver i metoden, der kan gøre kampen med fosforloft, biogasgylle og udkørsel af gødning op til de 2,3 dyreenheder noget lettere at gå til for landmændene i Himmerland.
- 50 procent af kvægfolket i Himmerland kæmper med at kunne gøde op til de 2,3 dyreenheder pr. hektar. Der giver det her altså nogle muligheder, fortæller Henrik Pedersen, der med sit nye grej, tildeling af flydende fosfor og placering af NP 9-13-gødning i sårillen får plads til op til ni ton mere gylle pr. hektar.
Maskinen kan køre med tre forskellige gødningstyper i én arbejdsgang, mens der desuden kan gylleplaceres foran maskinen.
To år undervejs
Det er ikke nogen pludselig indskydelse, når Herniks Markservice sender den nye Horsch-såmaskine i marken.
- Det er noget, jeg har overvejet de sidste to år, men under corona var det svært at få fat i fosforgødning, mens jeg også syntes, at de forsøg, der blev lavet med flydende fosfor, viste lidt for forskellige resultater. Det har heldigvis ændret sig, så til denne sæson var jeg ikke i tvivl om, at det var tid til at hoppe med på vognen, fortæller Henrik Pedersen, der er den første himmerlandske maskinstation til at investere i denne type såmaskine, men har fået gode anbefalinger med på vejen fra sine Syd- og Vestjyske kolleger.
Mens fosforudnyttelsen er én af de ting, der har fået Henrik Pedersen til at kaste sin kærlighed på såmaskinen, tiltaler det ham også, at maskinen både kan køre i pløjefrit direkte i stubben, i harvet og i pløjet jord.
- Jeg blev træt af at køre og harve foran majssåskinen, fordi det brugte meget energi. Derfor glæder jeg mig til at få en maskine, som selv kan harve op i det samme, som den sår majsen. Det giver en klar besparelse i forhold til maskinomkostningerne, forklarer maskinstationsejeren.
Netop de lavere maskinomkostninger er med til at få det samlede regnestykke til at gå, fortæller han.
- Flydende fosfor er dyrere, men når man så ser på virkningsgraden, ender man kun med en merpris på cirka 10 procent. Når maskinomkostningerne så regnes ind, burde det ikke blive dyrere at få sået majs med den nye metode.
Også klar til korn og raps
Mens »majs« og »flydende fosfor« måske er de første emner, der bliver vendt, når Henrik Pedersen spænder såmaskinen bag traktoren, får den nye investering masser af andre opgaver.
Skivesåskærene på Focus’en kommer nemlig også til at så masser af korn og raps.
- Den skal jo så mindst lige så mange hektar raps og korn, som den skal så majs, fastslår Henrik Pedersen, der også her glæder sig til at få gavn af maskinens solide harvetænder.
- Hvor man på en normal såmaskine måske har noget discværk foran, har den her nogle store tænder, som kan løsne jorden ned til 30 centimeters dybde, forklarer han.
Og mens investeringen altså åbner op for nye muligheder, glæder Henrik Pedersen sig til at se, hvor stor rift der bliver om at få det nye maskineri ud på de himmerlandske marker.
- Det er lidt et sats, men jeg ser virkelig nogle muligheder i det her – og så kan jeg også bare godt lide at lave noget, som ikke alle andre kan tilbyde, konstaterer han.