bannerPos

Fremtiden er mange letvægtsrobotter

Kristian Warming har sammen med sin bror, Jens Warming, udviklet teknikken bag FarmDroid siden 2011. – Nu er vi klar til at gå kommercielt både herhjemme og i Tyskland, fortæller han. Fotos: Jørgen P. Jensen

AF: JØRGEN P. JENSEN

FAGJOURNALIST
09-06-2019 08:00
- Danske landmænd er blandt verdens bedste til ny teknik, siger Richa Misri, der er bestyrelsesformand for firmaet bag den nye FarmDroid-markrobot. En teknologi som nu kører ude i praksis – blandt andet på Sydfyn.

Solen skinner på de store vandrette solceller, og robotten kører frem i roligt gangtempo, mens små stålharver svipper ud og ind i roerækkerne.

FarmDroid-markrobotten er i arbejde og fjerner ukrudtet både i og imellem roerækkerne.

Det er så grønt og vedvarende, som det kan blive.

- I de kommende år vil mange herbicider få frataget deres godkendelse, og behovet for en anden form for ukrudtsbekæmpelse vil blive enormt, vurderer Richa Misri, der som bestyrelsesformand står i spidsen for organisationen bag den nye FarmDroid-markrobot.

- Danske landmænd vil gerne hjælpe miljøet, og de er samtidig blandt verdens bedste til at tage ny teknik i praktisk brug. Så vi ser en stor fremtid for FarmDroid både herhjemme og også i udlandet.

 

Som en mobiltelefon

De store landbrugsmaskinfabrikanter som John Deere og andre er naturligvis også i gang med deres robotudvikling.

- Men deres er store, tunge og komplicerede som traktorer. Vi tror på lette robotter, der ikke påvirker jordens struktur – som FarmDroid, der er let og enkel, fortæller Richa Misri, der også arbejder med robotter i firmaet Universal Robots i Odense.

- Vores mål er, at markrobotten skal være lige så enkel at betjene som en mobiltelefon – hverken mere eller mindre. Alle skal kunne betjene dem, og landmanden vil have et større eller mindre antal alt efter hans areal og behov.

- Vi vil gøre arbejdet lettere for landmændene, så de kan brug deres energi og tanker på at udvikle bedriften. Men vi vil helt klart også bidrage til et renere miljø og et bedre klima, fastslår Richa Misri.

 

Mange på vej

FarmDroid er nu ude i praktisk landbrug 12 steder rundt i landet – blandt andet i det økologiske landbrug hos Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussen ved Jordløse på Sydfyn.

- Til september har vi robotten med på udstilling i Tyskland, og vi har en stor udviklingsafdeling i arbejde i Odense.

- Så vores forventning er, at et stort antal FarmDroid-robotter kommer ud i praksis i den kommende tid, slutter Richa Misri.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.

Vegetabilske olier kan trække rapsprisen op

Der er gode nyheder at finde for rapsproducenter i disse dage. Prisen for mineralolie er kommet godt op på det seneste, og nu er der også en ny potentiel optur i vente for vegetabilske olier i udsigt. Det kan gå hen og gavne prisudviklingen for rapsfrø frem mod og måske endda også under den kommende europæiske høst.
Side 1 af 1853 (37045 artikler)Prev1234567185118521853Next