Solen skinner på de store vandrette solceller, og robotten kører frem i roligt gangtempo, mens små stålharver svipper ud og ind i roerækkerne.

FarmDroid-markrobotten er i arbejde og fjerner ukrudtet både i og imellem roerækkerne.

Det er så grønt og vedvarende, som det kan blive.

- I de kommende år vil mange herbicider få frataget deres godkendelse, og behovet for en anden form for ukrudtsbekæmpelse vil blive enormt, vurderer Richa Misri, der som bestyrelsesformand står i spidsen for organisationen bag den nye FarmDroid-markrobot.

- Danske landmænd vil gerne hjælpe miljøet, og de er samtidig blandt verdens bedste til at tage ny teknik i praktisk brug. Så vi ser en stor fremtid for FarmDroid både herhjemme og også i udlandet.

 

Som en mobiltelefon

De store landbrugsmaskinfabrikanter som John Deere og andre er naturligvis også i gang med deres robotudvikling.

- Men deres er store, tunge og komplicerede som traktorer. Vi tror på lette robotter, der ikke påvirker jordens struktur – som FarmDroid, der er let og enkel, fortæller Richa Misri, der også arbejder med robotter i firmaet Universal Robots i Odense.

- Vores mål er, at markrobotten skal være lige så enkel at betjene som en mobiltelefon – hverken mere eller mindre. Alle skal kunne betjene dem, og landmanden vil have et større eller mindre antal alt efter hans areal og behov.

- Vi vil gøre arbejdet lettere for landmændene, så de kan brug deres energi og tanker på at udvikle bedriften. Men vi vil helt klart også bidrage til et renere miljø og et bedre klima, fastslår Richa Misri.

 

Mange på vej

FarmDroid er nu ude i praktisk landbrug 12 steder rundt i landet – blandt andet i det økologiske landbrug hos Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussen ved Jordløse på Sydfyn.

- Til september har vi robotten med på udstilling i Tyskland, og vi har en stor udviklingsafdeling i arbejde i Odense.

- Så vores forventning er, at et stort antal FarmDroid-robotter kommer ud i praksis i den kommende tid, slutter Richa Misri.

Planter