Melkartofler mister udbytte på mellem 10 og 20 procent
Ligesom spisekartofler har melkartofler lidt under varmen, selv om de er lagt senere på året og har nydt godt af sensommerens regn. Både fabrikken og de fleste avlere holder dog skindet på næsen, melder AKV i Nordjylland.

Nogle avlere vil, vurderes det hos kartoffelmelsfabrikken AKV i Langholt, få underskud på driften. Men gennemsnitligt vil de kunne holde skindet på næsen. Arkivfoto
De nordjyske avlerne af melkartofler vil i år lide et tab på mellem 15-20 procent i forhold til normaludbyttet, mens avlerne syd for Limfjorden står til at miste gennemsnitligt 10 procent på grund af sommerens varme og tørre vejr.
Det skønner administrerende direktør i kartoffelmelsfabrikken AKV i Langholt, Ronnie B. Nielsen.
- Vi kan ikke vande så meget i Nordjylland, som de kan sydpå, forklarer han om forskellen på, hvad den tørre sommer har gjort i landsdelene.
Hans skøn for udbyttet syd for Limfjorden bygger på, hvad han hører på jungletrommerne, understreger Ronnie B. Nielsen.
For spisekartofler lyder prognosen for et tab i forhold til normaludbyttet på mellem 20 procent og 35 procent, oplyste kartoffelhandlere til LandbrugNord.
AKV-direktøren oplyser om de omkring 170 nordjyske avlere til fabrikken, at de gennemsnitligt vil holde sig over den økonomiske tabsgrænse. Men der er stor forskel fra landmand til landmand og hver deres jordforhold på hvor stor skade, den tørre sommer har kostet på udbyttet.
- Det lugter mere af 20 procent end af 15 procent. For at sige det på godt nordjysk, så er det noget lort, siger Ronnie B. Nielsen om tabet i Nordjylland i forhold til normalen.
Nogle avlere vil, vurderer han, få underskud på driften. Men gennemsnitligt vil de kunne holde skindet på næsen.
Håber markedspriser stiger
For kartoffelmelsfabrikken AKV i Langholt betyder tab af ellers planlagte leverancer, at produktionsomkostningerne pr. ton øges forholdsmæssigt.
Fabrikken havde regnet med at få leveret 55.000 ton melkartofler. Det ser ud til at blive til kun 45.000 ton.
- Jeg forventer ikke, at avlerne eller fabrikken taber penge. Men jeg forventer, at det bliver dårligere end de seneste år, siger direktøren med henvisning også til de businesstjeks som AgriNord og LandboNord laver over, hvad det koster at lave en melkartoffel, siger adm. direktør i kartoffelmelsfabrikken AKV i Langholt, Ronnie B. Nielsen.
Også i resten af Nordeuropa står det skralt til med høsten af såvel spisekartofler som industrikartofler. Håbet er, siger Ronnie B. Nielsen, at priserne på kartoffelmel så vil stige, så AKV kan øge efterbetalingen til avlerne og kompensere dem dén vej rundt for det ringe udbytte.
Europa producerer to tredjedele af al kartoffelmel i verden.
- Jeg forventer ikke, at avlerne eller fabrikken taber penge. Men jeg forventer, at det bliver dårligere end de seneste år
Ronnie B. Nielsen, adm. dir. kartoffelmelsfabrikken AKV