VA-direktør: Corona har vist væsentligheden af selvforsyning med protein

Mogens Jensen har klippet snoren til landets første gårdanlæg til bioraffinering af græs. - Gennem Vestjyllands Andel er flere tusinde vestjyske landmænd med til at tage risiko og sikre udvikling – igen, roser L&F-formand Martin Merrild

Fredag eftermiddag var der officiel indvielse af Danmarks første gårdanlæg til bioraffinering af græs på Ausumgaard.

Bag anlægget står Ausumgaard, Seges, R&D Engineering & Automation og Vestjyllands Andel. Og netop VA-direktøren understregede væsentligheden af at være selvforsynende med protein i en krisesituation.

- Tidligt i Corona-krisen mærkede vi en øjeblikkelig nedlukning af importen af protein fra Kina, forklarede direktøren.

Søstjerne-protein

Under nedlukningen havde Vestjyllands Andel imidlertid mulighed for at komme igennem perioden med de søstjerneproteiner, firmaet havde på lager.

- Det understreger dog med al tydelighed, hvor vigtigt det er, at vi er i stand til at forsyne os selv. Og her har vi en tyrkertro på, at vi står med et projekt og en mulighed for at bære dansk landbrug ind i det næste årtusinde, lød det fra Steen Bitsch med henvisning til det nye græsproteinprojekt.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) klippede snoren til anlægget. Og i sin åbningstale lagde han bl.a. vægt på, at græs er ét af de bæredygtige, lokalt producerede alternative proteiner, som skal være med til at nedbringe mængderne af importeret soja.

-På gourmet-restauranter landet over har det nye nordiske køkken de seneste år gjort det moderne for os mennesker at spise mad lavet af lokale råvarer. Og nu er det blevet dyrenes tur. Ved hjælp af det anlæg, vi indvier her i dag, skal danske dyr i fremtiden have deres proteintilskud fra dansk græs i stedet for fra sydamerikansk soja, lød det fra Mogens Jensen.

Kan få enorm betydning

Han pointerede desuden, at drøvtyggere som kvæg og får i århundreder har nydt godt af næringen i de saftige græsmarker. Det nye er, at det ved hjælp af bioraffinering er muligt for »en-mavede« dyr som svin og kyllinger – og potentielt også mennesker – at fordøje proteinerne.

- Det er en teknologi, som kan få enorm betydning. For jeg er sikker på, at vi her har fat i et koncept, som kan udbredes til mange andre landbrug i resten af Danmark – og også i meget større skala.

- Det kan potentielt blive en grøn revolution for landbruget. Både fordi vi kan få afløst den u-bæredygtige soja-import, men også fordi græs i forhold til andre afgrøder er langt mere miljø- og klimavenligt, fortalte fødevareministeren.

Ros til lokale pionerer og presse

Også Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer, var blandt gæstetalerne til indvielsen. Han er selv bosiddende tæt på Ausumgaard og fremhævede bl.a. den virkelyst, der hersker i området.

- Jeg er glad og stolt over at være med i dag. Det er rart, når der igen tages et initiativ i lokalområdet. Det er godt, at vi har landmænd som Maria og Kristian (Karlshøj fra Ausumgaard, red.), der ser muligheder og har lyst og mod til at gøre idéer til virkelighed. Det er stærkt, at vi har forsknings- og udviklingsmiljøer, der kan arbejde sammen og gøre forskning til et praktisk projekt.

- Og ikke mindst så er det glædeligt, at Vestjyllands Andel har valgt endnu engang at være pionerer her i Vestjylland. Gennem Vestjyllands Andel er flere tusinde vestjyske landmænd med til at tage risiko og sikre udvikling – igen.

- Samtidig er vi privilegerede her i området. Vi har en presse, der interesserer sig for det, vi laver – og som bakker op om landbruget og også synes, det er relevant at fortælle alle de positive historier. Det vil jeg gerne takke for. Jeg tror, vi er blevet lidt forvænte her, sagde Martin Merrild.

14 millioner i støtte

Der blev også holdt åbningstaler af Asbjørn Børsting, direktør i Dakofo, Axel Manøe Jepsen, direktør i R&D, og Kristian Lundgaard-Karlshøj, ejer af Ausumgaard.

Finansieringen af anlægget er bl.a. hjulpet på vej af GUDP, som har bevilget 14 millioner kroner til projektet.

 

Læs også