Voldsom meget septoria ses nu i mange hvedemarker

I vårbyg breder skoldplet sig meget i øjeblikket. - Og i kartofler ses en massiv indflyvning af cikader, lyder det fra Seges.

Vinterhvede af sorten Informer. - Den blev regnet for meget lidt modtagelig over for Septoria, men har vist sig at være en af de værst angrebne sorter i år, lyder det fra Hans Jørgen Bak, AgriAdvice. Foto: Hans Jørgen Bak Udviklingen af Septoria i hvede i registreringsnettet i her i 2021 og i de to foregående år (procent angrebne planter). Der er et dyk omkring vækststadie 32, hvor bedømmelsen skifter fra at blive udført på hele planten til kun på de tre øverste fuldt udviklede blade. Kilde: Seges

Angreb af Septoria i vinterhvede af sorten Informer på tredje øverste blad fotograferet 7. juni af Hans Christian Lassen, LandboSyd. På omkring 1/3 af planterne sidder også Septoria i spidsen af anden øverste blad (her har bladet været længst tid fremme). Marken er behandlet 21. april med  0,14 l Orius Max + 0,19 l Proline Xpert, 15. maj med 0,3 l Folicur Xpert og 1. juni med 0,78 l Balaya. Brunrust og skoldplet på øvre blade i rug fotograferet 7. juni i år af Irene Skovby Rasmussen, VKST. Skoldplet og bygbladplet i vårbyg fotograferet 7. juni i år af Irene Skovby Rasmussen, VKST. Disse fysiologiske pletter på bladene ses i år i vårbygsorten Stairway fotograferet 1. juni i år. Pletterne tillægges kun begrænset betydning. Foto: Ghita Cordsen Nielsen Limplade til fangst af bygfluer i vårhvede fotograferet 7. juni i år af Anders Düring Jørgensen, VKST. Der blev fanget 43 bygfluer på denne limplade i den forløbne uge. Fælden er opsat mellem Asnæs og Fårevejle på Sjælland. Talrige cikader (2-3 mm og grønne) på limplade fotograferet 7. juni i år af Claus Nielsen fra AKV- Langholt.

Her i uge 23 har planteavlskonsulenterne igen indberettet deres observationer for skadegørere i markerne til registreringsnettet på Seges. Landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen giver her et kort overblik over ugens observationer landet over.

Septoriaangrebene er nu blevet meget synlige i mange hvedemarker.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også