Agricenter: Sprøjt roerne for svampe nu

Nordic Beet Research og Agricenter hos Nordic Sugar har lavet en status på angreb af skadegørere i sukkerroer i denne uge.

Der er i denne uge set sukkerroemarker med uglelarver og gnav af disse. Foto: Bo Secher, Agricenter

- I den sidste uges tid har vi set en udvikling af både rust og meldug, oplyser man fra Agricenter.

Rust er stadig fundet i hele dyrkningsområdet og flere steder over bekæmpelsestærsklen. Meldug er observeret på nogle lokaliteter, men særligt på Østlolland og Østfalster.

Den kommende uges udvikling af bladsvampe vil afhænge af vejret. Rust udvikles ved temperaturer mellem 15-22 °C og fugtige forhold, mens meldug udvikles ved 25 °C og tørt vejr, så der vil være gode udviklingsmuligheder for begge svampe.

- Vi anbefaler, at markerne behandles nu. Den bedste effekt opnås ved at behandle på saftspændte planter, samt anvende høj vandmængde over 200 l/ha.

- Undgå at køre midt på dagen under varme og solrige forhold, og slet ikke hvis roerne sover. Vær sikker på, at den høje vandmængde og eventuelle regndråber på bladene ikke får midlet til at løbe af. Det anbefales, at der er en til to timer med tørvejr efter en behandling for at opnå fuld effekt.

Uglelarver i nogle marker

Der ses i enkelte marker angreb af uglelarver.

- Bekæmpelsestærsklen er tre til fire larver pr. roeplante. Ved at ryste roebladene vil larverne falde ned på jorden og kan derefter tælles, lyder det fra Agricenter.

Larverne kan variere i længde fra tre til fem millimeter. Derudover kan der vurderes på gnav i bladene og ekskrementer fra larverne.

- Hvis angrebene kan findes over hele marken og over tærsklen, anbefaler vi bekæmpelse.

Uglelarverne kan bekæmpes med Karate, Lampdex, Cyperb eller andet pyrethroid i godkendt dosering.

Det anbefales at køre på saftspændte planter i natte- eller morgentimerne.

Læs også