Slæt af god kvalitet kræver opmærksomhed

En god slætstrategi og opmærksomhed især mellem første og andet slæt er vigtig, hvis kvaliteten af grovfoderet skal holdes i top.

Syd for Løgstør, nær landsbyen Vilsted ligger Gaardsted Højgård I/S, der drives af brødrene Martin og Jens Søgaard Jensen.

Ejendommen driver 680 hektar, hvoraf de cirka 330 hektar er med grovfoder til produktionens 570 køer.

- Vi kører en seks slætsstrategi for at få et let fordøjeligt foder, siger Martin Søgaard Jensen.

- Hver gang vi slår, bliver græsset spredt ud på marken, så det hurtigt kan tørre.

- Gyllevognen skal helst kunne køre på marken inden for 48 timer, så de nye skud ikke beskadiges af kørslen, siger Martin Søgaard Jensen og fastslår, at de helst skal slå de 160 hektar med slætgræs på mellem 18 og 20 timer, hvis de vil lave samme kvalitet over hele linjen.

- Og det er vi selvfølgelig interesseret i, idet hovedparten af det foder vi giver vores køer, består af grovfoder, vi selv dyrker, lyder det fra landmanden.

Fin slæt

Ifølge Martin Søgaard Jensen tegner slætten fin i år.

- Jeg synes, det ser godt ud, siger han.

- Vi har færdiggødsket til første slæt og skal her de kommende dage en tur rundt med græstromlen. Så skulle markerne gerne være klar til, at vi kan tage første slæt sidst i maj måned.

- Nu skal græsset bare gro, og så får vi forhåbentlig lov til at vande lidt med vandingsmaskinen, så vi kan styre det, modsat sidste år, hvor det hele kom oppe fra, lyder det fra Martin Søgaard Jensen hvis jorde primært er JB2 og JB4.

Andet slæt efter 3,5 uge

Martin Søgaard Jensen anbefaler, at man er ekstra opmærksom mellem de første to slæt.

- Vi har fast mellem 4 og 4,5 uge mellem hvert slæt. Men er der lige et par solskinsdage og der kun er gået 3,5 uge, så slår vi altså andet slæt der.

- Jeg synes tit, jeg hører om, at andet slæt slår fejl, fordi det lige har stået et par dage for længe og dermed er blevet for groft og tungtopløseligt til, at køerne kan fordøje det optimalt.

- Det må ikke ske, lyder det fra Martin Søgaard Jensen.

Den rette maskinpark er vigtig for resultatet

Gaardsted Højgaard benytter følgende maskiner i deres arbejde med slætgræs.

Skårlægger:

Kuhn tripel skårlægger FC 10030 bagerst og FC 3525 forrest til denne sæson. Skårlæggerens arbejde i marken er meget vigtigt, med Kuhn skårlægger er der tænkt over de nuværende og fremtidens krav om stor effektivitet og høje arbejdshastigheder. Samtidig skal arbejdet udføres i høj kvalitet, så foderet er rent, og vækstpunktet på græsstubben er bevaret i den rigtige højde.

For at holde den ønskede stubhøjde ens på hele marken, har sættet »Lift Control«, som er et system, der hydraulisk sikrer, at knivbjælken holder en ens stubhøjde på hele marken. Skulle det blive nødvendigt, kan det justeres af chaufføren fra kabinen. Systemet virker også som et non stop påkørselssikring.

Crimperen i hele arbejdsbredden er med stålfingre, der er designet til at håndtere selv store mængder materiale. Samtidig er det meget let at skifte hastighed på crimperen, hvilket foregår via et gearhåndtag.

OptiDisk knivbjælken på maskinerne har ovale skiver, der har en gennemtænkt placering som giver et rent og effektivt snit og optimerer græsflowet over knivbjælken.

Vender:

Gården har to vendere. En Kuhn GF 17002 bugseret med arbejdsbredde på 17,2 m. og en lift monteret Kuhn GF 8702 med arbejdsbredde på 8,7m. De to vendere giver en stor kapacitet, så arbejdet kan foregå på det optimale tidspunkt inden vejret skifter, hvilket er vigtig for at få ensartet foder med høj foderkvalitet.

Selv med store arbejdsbredder og i kuperede områder følger rotorerne terrænet og vender afgrøden optimalt, takket være leddeling mellem hver rotor, der gør maskinen meget fleksibel.

Ved arbejde langs skel og markkanter bliver alt foderet på marken. Den liftmonterede GF 8702 kan skråtstilles fra kabinen, hvorved foderet kastes ind på marken og ikke ud i skel. Den bugserede vender kan have en skårdug, der holder foderet på marken.

Asymmetriske fingre, med en længere finger udvendig, har flere fordele for rivekvaliteten. Begge fingre går i indgreb med foderet, så det samles effektivt op.

Rive:

Kuhn GA 15131 fuldhydraulisk firerotors rive med en arbejdsbredde på 9,5-14,7 meter.

Riven kan let indstilles og tilpasses til rivearbejdet i forhold til afgrødemængde og omgivelserne.

Hastigheden på de forreste rotorer kan øges til at køre 20 procent stærkere, hvorved afgrøden bliver placeret rigtig godt i forhold til bagerste rotorer og der laves et ensartet og luftig skår, hvilket er vigtige betingelser for tørreprocessen og et perfekt foder.

Alle justeringer foregår fra kabinen. Løft af rotor eventuelt individuelt, arbejdshøjden, arbejdsbredden og skårbredden. Chaufføren kan for eksempel se arbejdshøjden på hver rotor på ISOBUS skærmen, og kan indstille højden individuelt eller samlet, på den måde kan rivearbejdet optimeres.

Rotorerne er 3D ophængt og kan dreje i alle retninger og følger terrænet præcist og sikkert, for et godt rivearbejde, ligesom »Take off« effekten på rotorerne giver en optimal opsamling af afgrøden, så risikoen for forurening med jord minimeres, når der hæves og sænkes i forageren.

 

 

Læs også