Vegetarisk Forening jubler: Fantastisk med nye kostråd, der er grønne og baseret på videnskab

Vegetarisk Forening ser på de nye officielle kostråd, som Fødevareministeriet fremlagde tidligere torsdag, med positive øjne. Det glæder foreningen, at man tager den internationale, videnskabelige evidens seriøst.

Torsdag den 7. januar 2021 blev dagen, hvor der blev fremlagt ny, officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen ud med mere fokus på sunde og klimavenlige madvaner.  

I Dansk Vegetarisk Forening har man i mange år arbejdet for, at de danske kostråd skulle blive grønnere og i højere grad baseret på videnskab. Derfor vækker de nye kostråd glæde i den grønne forening.

- Der har i årevis været solid evidens for, at udgangspunktet for en sund kost er planter, og at animalske fødevarer højst skal indtages i små mængder. Det er fantastisk, at vi nu i Danmark har fået kostråd, som afspejler dette. Grønne og baseret på videnskab, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Tidligere har kostrådene baseret sig på en kombination af videnskab og den eksisterende danske madkultur, som er tung på kød og mejeriprodukter. Men denne gang har evidensen i høj grad vundet.

Gode alternativer, men ønsker mere

Der er i det hele taget flere gode takter i de nye kostråd, mener foreningen. Især lægger Vegetarisk Forening vægt på, det klare fokus på bælgfrugter i kostrådene. Bælgfrugter er ifølge foreningen, den fødevare, vi skal lære at spise mange flere af her i Danmark. Foreningen hæfter sig også ved, at kostrådene nu tydeligt fortæller, at der findes alternativer til fisk, f.eks. nødder og frø.

-  Det havde været ønskeligt, hvis kostrådene tydeligt havde sagt, at det eneste, man absolut skal spise, er planter, og at animalske fødevarer kan være et eventuelt tilvalg i mindre mængder. Det er i praksis det, de siger mellem linjerne. Men det havde været fint, hvis det havde stået tydeligere, siger Rune-Christoffer Dragsdahl. 

Selvom kostrådene er blevet taget godt imod af foreningen, mener man stadig, at der skal mange flere initiativer til.

- De nye kostråd må ikke blive en sovepude. Der er brug for politiske tiltag, som gør det grønne valg til det nemme og billige valg. Eksempelvis bør afgifterne fjernes på frugt og grønt, der skal udvikles mange flere nemme måltidsløsninger, og der bør altid være et plantebaseret alternativ i alle offentlige køkkener. Eller man kan servere plantebaseret som udgangspunkt og bede folk om aktivt at bede om kød. Forskning viser, at det får rigtig mange til at vælge det grønne fremfor kødet, påpeger Rune-Christoffer Dragsdahl og fortsætter:

- Og så skal vi have koblet forandringer i kosten sammen med en omstilling af dansk landbrug, så der produceres mindre foder til dyr og mere mad til mennesker, slutter han.

Læs også