Mindre millionbøf = Milliarder sparet: Fødevareminister opfordrer til at spise mindre kød

Mindre kød, mere grønt og flere bælgfrugter kan give danskerne flere gode leveår og en gevinst til samfundet på 12 milliarder kroner årligt, viser en ny undersøgelse fra Københavns Universitet.

Er det slut med steaks og koteletter? 

Nok ikke foreløbigt – men anbefalingen er klar: Der skal mindre kød på tallerkenen, og mere grønt og flere bælgfrugter. I hvert fald hvis man spørger fødevareminister Rasmus Prehn.

Hvis danskerne i højere grad følger de nye, klimavenlige kostråd, vil samfundet nemlig kunne få 12 milliarder kroner om året i sundhedsøkonomiske gevinster. Desuden vil mindre kød, mere grønt og flere bælgfrugter give os flere raske leveår.

Færre dødsfald

En bedre efterlevelse af de nye kostråd, som fødevareminister Rasmus Prehn (S) søsatte i begyndelsen af januar, vil forebygge godt 1.000 for tidlige dødsfald blandt danskerne hvert år. Det viser en undersøgelse, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) ved Københavns Universitet har lavet for Fødevarestyrelsen. 

- Ved at skære ned på kødet og spise mere grønt, får vi flere raske leveår sammen med vores nærmeste. Samtidig estimeres det at give ekstra 12 milliarder kroner til samfundet, når vi skal håndtere færre af de livsstilssygdomme og helbredsproblemer, der følger med en usund kost, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

- Jeg har ikke som sådan noget imod kød, men der er store gevinster for alle ved at skære ned på forbruget. Dertil kommer, at det er godt for klimaet, fordi det giver mindre udledning af drivhusgasser, så det er positivt hele vejen rundt, tilføjer han.

Mindre rødt og forarbejdet kød

Det er særligt rødt og forarbejdet kød, fødevareministeren langer ud efter. Undersøgelsen viser nemlig, at det netop er her, man kan forebygge sygdomme og for tidlige dødsfald. Men også mere frugt, grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn, nødder, samt fisk og skaldyr vil kunne gavne både samfundsøkonomien, livskvaliteten og levetiden. 

Gevinsterne, forskerne er nået frem til, baserer sig på, at danskerne gennemsnitligt efterlever de nye kostråd. Går alle danskere resolut til værks og efterlever kostrådene til punkt og prikke, vil omlægningerne kunne medføre en samfundsgevinst på hele 38 milliarder kroner, viser undersøgelsen. 

- Med de justeringer af kosten, vi anbefaler i kostrådene, får vi betydelige gevinster i form af flere raske leveår, hvilket er lig med flere år med livskvalitet. I et ønskescenarie hvor alle danskere følger kostrådene til punkt og prikke, vil vi få en kæmpe gevinst for samfundet og den enkelte, men jeg er godt klar over, at det ikke sker lige med det samme, siger ministeren.

- Vi kan dog se, at mange danskere allerede er begyndt at skrue ned for kødforbruget, så måske bliver det virkelighed inden for en overskuelig fremtid, tilføjer han.

Fødevarestyrelsens officielle Kostråd – godt for sundhed og klima

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget

  • Spis flere grøntsager og frugter

  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk

  • Spis mad med fuldkorn

  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

  • Spis mindre af det søde, salte og fede

  • Sluk tørsten i vand

Læs også