Agri Nords næstformand langer ud efter minister: - Vi har brug for flere hænder

Udenlandske praktikanters ophold bør forlænges fra 12 til 18 måneder på grund af manglende arbejdskraft. Sådan lyder det fra næstformand i Agri Nord, Henrik Dalgaard Christensen efter udlændige- og integrationsminister Mattias Tesfayes udmelding om at udskyde praktikantaftalen.

Henrik Dalgaard Christensen er uforstående overfor, hvorfor politikerne ikke kan forlænge praktikantaftalen fra 12 til 18 måneder som tidligere.

Den seneste udmelding fra udlændige- og integrationsminister Mattias Tesfaye om, at en ny praktikantaftale først vil komme på plads om et halvt år, falder ikke i god jord hos næstformand i Agri Nord, Henrik Dalgaard Christensen.

Derfor retter han nu henvendelse til politikeren for at få løst problemet med at få en praktikantaftale på plads.

- Man udskyder og sløser med det. Vi blev lovet, at de ville kigge på praktikantaftalen i efteråret 2021, og nu bliver det skubbet igen. Det er simpelthen ikke godt nok, siger Henrik Dal-gaard Christensen.

Arbejdskraften bør sikres

Henrik Dalgaard Christensen er uforstående overfor, hvorfor politikerne ikke kan forlænge praktikantaftalen fra 12 til 18 måneder som tidligere for blandt andet at sikre landbrugserhver-vets konkurrenceevne.

- Vi havde en forventning om, at den ville blive forlænget. Det har landmændene ventet på. De burde forlænge praktikantaftalen, som de tidligere har gjort, så de sikrer, at vi kan få arbejdskraft ind. Vi har brug for hænderne i fødevareproduktionen, siger Henrik Dalgaard Christensen.

Vittus Bernlow, der er teamleder for HR og Rekruttering i Agri Nord, bakker næstformanden op. Han opfordrer til, at der bliver gjort noget med det samme for at finde en løsning.

- Jeg synes, man skal gøre noget nu for at forlænge fra 12 til 18 måneder. Det vil bevirke, at mange landmænd ikke er så pressede med arbejdskraft, siger Vittus Bernlow.

Stor rift om arbejdskraft

Både Henrik Dalgaard Christensen og Vittus Bernlow får ugentligt henvendelser fra landmænd, der har svært ved at skaffe den nødvendige arbejdskraft. Det går ud over både ansatte og dyrevelfærden på bedrifterne.

- Landbruget mangler medarbejdere, og jeg har ugentligt opkald fra landmænd, der ringer ind til os for at høre, om vi ikke kan gøre noget, siger Vittus Bernlow og fortsætter:

- Man kører en stor veksel på de eksisterende medarbejdere, der ikke får holdt ferie. Og det går også ud over dyrene, når der ikke er tilstrækkeligt med arbejdskraft ude hos landmændene.

Forventning om mere erfaring

Der er forskel på at have 12 måneders eller 18 måneders erfaring, mener Henrik Dalgaard Christensen.

- Vi kan som landmænd ikke ansætte nogle fodermestre under 28.757 kroner, men når man skal betale det, er der også en forventning om, at de har mere end 12 måneders erfaring. Det er bare svært at opbygge kompetencer og opnå integration på så kort tid, siger Henrik Dalgaard Christensen.

Læs også