Ekstra millioner til klimaomstilling og mere natur

Forligskredsen bag den grønne landbrugsaftale fra oktober har besluttet at bruge yderligere 125,5 mio. kroner på at sætte skub i landbrugets ambitiøse klimareduktioner – blandt andet ved udtage landbrugsjord til natur.

- Vi har sat nogle yderst ambitiøse mål for dansk landbrug med landbrugsaftalen. Det skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe landbruget med at indfri. Derfor er jeg meget begejstret for de gedigne skub, vi nu giver en række af de mest afgørende grønne projekter, siger Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn.

Flere skove, søer og vild natur skal erstatte landbrugets mest klimaskadelige marker. 

Det er en central del af landbrugsaftalen fra oktober, der med et bindende mål skal reducere landbrugets CO2-udledning med 55-65 procent i 2030. 

Det har den historisk brede forligskreds besluttet at styrke med ekstra 125,5 millioner kroner. 

Pengene skal blandt andet sætte skub i initiativer, der omlægger drænet landbrugsjord til natur, styrker kommunernes rolle i indsatsen og forlænger den populære jordfordelingsfond, hvor landbrugere kan købe og sælge deres jorde til gavn for miljø og klima. Herudover afsættes der ekstra penge til indsatser, der styrker kvælstofreguleringen og et bedre vandmiljø samt forskning.

- Vi har sat nogle yderst ambitiøse mål for dansk landbrug med landbrugsaftalen. Det skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe landbruget med at indfri. Derfor er jeg meget begejstret for de gedigne skub, vi nu giver en række af de mest afgørende grønne projekter, siger Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn.

- Landbrug, klima og miljø skal gå »hånd i hånd« Den grønne omstilling er kommet for at blive. Den er i fuld gang. Og vi tager ansvar i Venstre. Vi skal videre og fortsat være forrest i udviklingen af de nyeste løsninger, siger Fødevareordfører Erling Bonnesen (V).
 

Fakta om aftalen

Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug blev indgået af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne den 4. oktober 2021.

Fordelingen af de 125,5 millioner kroner sker på følgende måde.

  • 20,5 mio. kr. til den multifunktionelle jordfordelingsfond.
  • 30 mio. kr. til udtagningsindsatsen af lavbundsjorder heriblandt til at styrke kommunernes rolle.
  • 75 mio. kr. til analyser og forskning i blandt andet bedriftsregnskaber og ny reguleringsmodel af kvælstof

Læs også