Klimaminister: Landbrugsregulering centralt i klimaindsatsen

Hvis Danmark skal nå egne 2030-mål, er en regulering af landbrugets klimaaftryk helt essentielt, siger klimaminister Lars Aagaard i en kommentar til årsrapporten fra Klimarådet.

Skal Danmark nå i mål med at reducere udledningen af klimagasser - og det skal landet - frem mod 2030, er der ingen vej udenom en regulering af landbruget.

Det siger klimaminister Lars Aagaard fra Moderaterne. I sin nye rapport har Klimarådet peget på, at en klimaafgift på landbrugets biologiske processer vil være et stort skridt i forhold til at Danmark kan nå både 2030- men også 2025-mål. Og det synspunkt for opbakning af ministeren.

- Jeg er helt enig i, at regulering af landbruget er helt centralt for at indfri 2030-målet. Regeringen vil fremlægge et forslag til klimaafgift på landbruget, når Ekspertgruppen for en Grøn skattereform har fremlagt sine konklusioner. Klimaafgiften skal bidrage til implementering af udviklingssporet og opfyldelse af det bindende reduktionsmål for land- og skovbrugssektoren på 55-66 procent i 2030 i forhold til 1990, siger Lars Aagaard.

- Tiden er knap

Klimarådet vurderer, at det nye regeringsgrundlag sammen med de seneste års politiske aftaler anviser, hvordan de nødvendige reduktioner kan findes for at nå klimamålet. Rådet understreger samtidig i rapporten, at 2030-målet ikke nås uden succesfuld implementering af nye teknologier.

- Nye greb og teknologier vil være forbundet med risici, indtil de er realiseret. Det er derfor vi har lagt os i selen for at implementere indgåede aftaler og træffe de nødvendige beslutninger for at bringe Danmark helt i mål. Den grønne omstilling er en enorm opgave, og tiden er knap. Men i mål det skal vi, siger Lars Aagaard i en pressemeddelelse.

Klimarådet vurderer, at EU’s skærpede målsætninger betyder, at Danmark skal sikre et fald i udledningerne fra ikke-kvotesektorerne, herunder landbrug og transport, samt i sektoren for arealanvendelse og skov. Regeringsgrundlaget indeholder tiltag, der kan bidrage til at opfylde målsætningerne.

- Regeringen vil præsentere et forslag til en klimaafgift på landbruget, når ekspertgruppen for en grøn skattereform har fremlagt sine konklusioner. Vi vil genbesøge den grønne aftale om vejtransporten og etablere 250.000 ha ny skov i Danmark. Vi har derfor øjnene stift rettet mod bolden. Regeringen vil implementere de tiltag, der er nødvendige, for at vi både når 70 procent-målet og på en ansvarlig facon leverer på de fælles europæiske klimamål, slutter Lars Aagaard.

Læs også