Aflivning af svin på samlesteder vækker stor kritik
Dyrenes Beskyttelse er utilfreds med, at der hvert år aflives tusindvis af svin på landets samlesteder, inden dyrene sendes ud på en lang dyretransport. Fra Fødevarestyrelsen lyder det, at det blot er 0,09 procent.

I 2017 blev 8.000 svin, der var vurderet til ikke at være transportegnet, aflivet på et af landets samlesteder, og i 2018 var tallet 6.000, oplyser Fødevarestyrelsen.
At der bliver aflivet svin på de samlesteder, hvortil svinene sendes hen, inden de skal ud på en lang dyretransport, bliver nu voldsomt kritiseret af både Dyrenes Beskyttelse samt hos flere partier på Christiansborg.
I 2017 blev 8.000 svin, der var vurderet til ikke at være transportegnet, aflivet på et af landets samlesteder, og i 2018 var tallet 6.000, oplyser Fødevarestyrelsen, som samtidig oplyser, at i alt ni millioner svin årligt er forbi et af landets samlesteder.
I 2018 svarer det altså til, at 0,09 procent blev aflivet.
Fra både Dyrenes Beskyttelse og flere politikere bliver det også kritiseret, at der i årene 2015, 2016 og 2017 kun er blevet indgivet to politianmeldelser som følge af transporten fra svineproducenterne til samlestederne.
- Det er simpelthen ikke godt nok, at man ikke konsekvent har sanktioneret sager, hvor reglerne er brudt. Endnu en gang vidner det om, at Fødevarestyrelsen som ansvarshavende myndighed slet ikke lever op til deres opgave at passe på dyrene.
- Sidst var det den utilstrækkelige logbogskontrol, og nu kommer dette frem som den seneste i en lang række af møgsager, som Dyrenes Beskyttelse graver frem, fordi styrelsen ikke har styr på sit eget område, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.
Ikke altid sanktioner
Fra Fødevarestyrelsen lyder det dog, at ikke alle svin, der ikke er egnede til transport, skal imidlertid udløse en sanktion. Hvis et svin for eksempel har fået et vrid i benet under turen til samlestedet, skal det ikke give en sanktion, men svinet er ikke egnet til videre transport på grund af skaden.
- Når reglerne ikke overholdes, så skal vi sanktionere. Det siger sig selv. Det allervigtigste er dog at forhindre unødig lidelse og ulempe for dyrene. Her er aflivning desværre nogle gange nødvendigt, siger direktør i Fødevarestyrelsen, Esben Egede Rasmussen.
Han understreger dog også, at Fødevarestyrelsen ikke ved, i hvor stor eller lille en del af sagerne, der skulle have været sanktioneret.
At der netop ikke er overblik over, hvorfor dyrene bliver aflivet, har ført til, at både Socialdemokratiet og Enhedslisten har indkaldt miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), til et åbent samråd, skriver Landbrugsavisen.