bannerPos

Alligevel penge til udtagning af landbrugsjord i Finanslov

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
03-12-2019 07:30
Partierne bag Finansloven har afsat 2 milliarder kroner frem til 2030 til udtagning af kulstofrig landbrugsjord. L&F glæder sig.

Der er i aftalen om finansloven for 2020 afsat betydeligt flere penge til jordfordeling end regeringens udspil lagde op til for nogle måneder siden til udtagning af landbrugsjord. Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet er således enige om at afsætte 200 millioner kroner om året over de næste 10 år til at udtage kulstofrig landbrugsjord.

Aftaleparterne mødes i begyndelsen af næste for at udmønte aftalen.

Ifølge Landbrug & Fødevarer sikrer de 200 millioner kroner, at der kan tages cirka 1500 hektar lavbundsjord om år. Sammen med DN har landbrugsorganisationen siden sit udspil i januar i år talt om behovet for at få sat flere penge af til udtagning af landbrugsjord.

L&F-formand Martin Merrild er tilfreds.

- Det er godt, at regeringen og støttepartierne har valgt at prioritere midler til jordudtagning, og det vil jeg gerne kvittere for. I landbruget har vi længe talt varmt om netop det - også sammen med Danmarks Naturfredningsforening, for vi ved, at det kan sikre markante klimareduktioner. Den grønne omstilling er en samfundsopgave, og selvom det her ikke bringer os i mål, så er det et rigtig godt første skridt, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

I udspillet til Finansloven var der afsat 150 millioner kroner til multifunktionel jordfordeling.

Også DN-præsident Maria Reumert Gjerding er tilfreds med opjusteringen i Finanslovsaftalen:

Ekstra penge sat af til at opspore jordforureninger, der truer vandmiljøet

- Vi har desværre mange tusinde jordforureninger spredt ud i hele Danmark, siger miljøminister Lea Wermelin (S), der nu sætter ind for at finde 50 til 100 af dem.

Lav hollandsk mælkepris kan ramme den danske

I den kommende periode er risiko for nedjusteringer af den danske mælkepris med 7-14 øre, vurderer AgroMarkets.

Visionært anlæg vil reducere landbrugets klimabelastning

Organic Fuel Technology arbejder på at have første produktionsanlæg, der kan omdanne blandt andet halm til gas, olie og biokul, hvor gødningsværdien er bevaret, klar i januar 2021.

Usikkerhed om 20 procent-regel ved generationsskifter

Hovedreglen om, at en ejendom kan handles i familien til den offentlige ejendomsværdi plus/minus 15 procent bliver den 1. juli til en 20 procent-regel. Men det er usikkert, om reglen overhovedet kan bruges ved generationsskifter, påpeger rådgivningsselskab.

Lantmännen præsenterer guldrandet kvartalsregnskab

Den svenske landbrugskoncern Lantmännen har sendt regnskabet for første kvartal af 2020 ud, og det har vist et overskud på 447 millioner svenske kroner.

NIR i bagagerummet giver skarpere beslutninger

Et transportabelt NIR-apparat giver kvægrådgiver Jesper Rask Pedersen svar på tørstof, protein og meget mere i græs, majs og foderblandinger nu og her.

Spædgrisediarré kan være en hård nød at knække

Der er ikke tale om en enkeltstående løsning til de besætninger, der oplever udfordringer med tidlig spædgrisediarré. Men svinedyrlæge Kjetil Johansen har positive erfaringer med at se nærmere på de vacciner, der anvendes i forebyggelsen.

- Regeringen er med det her i gang med at nedlægge dansk landbrug

Venstres Erling Bonnesen (V) fortæller, at det virker helt surrealistisk, at regeringen ser ud til at beslutte, at der med de næste vandområdeplaner skal køres med to forskellige målstreger. År 1900 står således til at blive droppet som referenceår for klorofyl, mens man holder fast i år 1900 som referenceår for ålegræs.
Side 1 af 1851 (37013 artikler)Prev1234567184918501851Next