bannerPos

Anden etape af massescreening bliver nu sat i gang

Den planlagte anden etape af massescreening af grundvandet er nu sat i gang.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
25-09-2020 12:21
Sidste år blev den første del af en massescreening af grundvandet gennemført. Nu kommer den næste del, hvor grundvandet skal undersøges for cirka 100 pesticider og nedbrydningsprodukter.

Sidste år blev første etape af en massescreening af grundvandet for uønskede stoffer gennemført. Nu starter anden etape. Det meddeler miljøminister Lea Wermelin (S), i en pressemeddelelse.

Her skal grundvandet undersøges for cirka 100 sprøjtemidler og nedbrydningsprodukter 250 steder i landet.

I 2019 blev grundvandet undersøgt for 415 stoffer. Da resultaterne i februar i år blev offentliggjort, vakte det især opsigt på negativsiden, at der i tre boringer blev fundet nedbrydningsprodukter fra nogle ukrudtsmidler, som aldrig har været godkendt til brug i Danmark.

På positivsiden kunne man dog glæde sig over, at der i massescreeningen ingen fund blev gjort over kravværdien på 0,1 mikrogram fra nogle af de sprøjtemidler, som der i dag er godkendt.

- Bekymrende

Fra miljøminister Lea Wermelin overskygger de ulovlige fund dog stadig den positive historie. I forbindelse med igangsættelsen af anden etape af massescreeningen, lyder det:

- Det var bekymrende fund, vi gjorde i sidste års massescreening, og helt uacceptabelt, at der blev fundet rester fra sprøjtemidler, der har været ulovligt importeret og brugt af brodne kar i landbruget. Det understreger behovet for et tæt samarbejde mellem myndighederne, så vi finder stofferne ved grænsen eller hos landmænd og forhandlere, og det betyder også, at vi må kigge bredere efter stoffer i grundvandet, hvis de slipper igennem kontrollen – eksempelvis stoffer, der har været brugt i Tyskland, siger Lea Wermelin.

Tog afstand fra ulovlig import

Fra landbruget tog både Bæredygtigt Landbrug og L&F i februar afstand fra brug af ulovlige midler, men glædede sig over, at der ikke var fundet rester af godkendte midler over kravværdien i den første del af massescreeningen.

Fra Danva blev der også udtrykt lettelse ovenpå resultaterne af den første massescreening. Det samme gjorde man både hos Geus og DTU.

Fra Bæredygtigt Landbrug lyder der i dag utilfredshed med, at miljøministeren, der i øvrigt i sin pressemeddelelse udlægger en allerede planlagt anden etape som en oprustning, har så ensidigt fokus på landbruget.

- Vi er bestemt tilhængere af, at man overvåger grundvandet, og vi tager skarpt afstand fra de brodne kar i landbruget, som måtte have importeret ulovlige midler. Men det er helt uforståeligt, at man ikke i dén screening, ministeren lægger op til, medtager byernes og industriens udledninger, generations-forureninger, punktkilder som lossepladser og ikke mindst de naturligt forekommende giftstoffer, der netop har været så stor fokus på, siger direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup.

Også hos L&F er Anne Louise Gimsing, chefkonsulent i L&F, kritisk overfor ministerens udtalelser:

- Jeg kan blive godt blive træt af, at ministeren mener, at resultaterne fra den første screening var bekymrende. Der blev dog kun fundet pestcidstoffer over kravværdien i 7 ud af 263 boringer. Det synes jeg ikke giver anledning til stor bekymring.

- Det er også ærgerligt, at der fortsat fokuseres så entydigt på landbruget. Det er for ensporet, og man finder jo som bekendt kun det, som man leder efter, siger hun.

Massescreeningen er en del af tillægsaftalen til Pesticidstrategi 2017-2021, som S, SF, R, V, K, DF & LA står bag.

Det forventes, at de endelige analyseresultater fra screeningen bliver offentliggjort i begyndelsen af 2021.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Nu kan du registrere overdragelser af betalingsrettigheder

Du kan nu se betalingsrettighedernes foreløbige værdi for 2021 og registrere overdragelser af betalingsrettigheder med henblik på støtteudbetalingen 2021.

Ny partner med i samarbejde om lukkede påfyldningssystemer for sprøjtemidler

Fem førende virksomheder i landbrugssektoren Adama, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm og Syngenta får følgeskab af endnu en partner. Certis Europe har således tilsluttet sig samarbejdet om at introducere easyconnect CTS på det europæiske marked i 2021/22, i blandt andet Danmark.

Svineproducenter støtter chauffører efter trusler om transportstrejke

Danske dyretransportchauffører truer med at iværksætte en landsomfattende strejke fra onsdag, hvis de nuværende regler, der indebærer bøder i 10-15.000 kroners klassen, ikke bliver lavet om. Nu får chaufførerne støtte af Danske Svineproducenter.

Valtra får sit eget Farming Simulator League-hold

Valtra træder ind i esports verdenen ved at lancere sit eget hold i den kommende FSL-sæson, der starter i slutningen af november 2020. Holdet består af seks spillere, der allerede har bevist sit høje niveau i konkurrencen, hvoraf tre af spillerne rangerer som nummer to i sidste FSL-sæsonfinaler.

Skiold Landmeco får Patent Nords Innovationspris 2020

Innovationsprisen, der uddeleles af Patent Nord, går i 2020 til Skiold Landmeco.

Voldsom udbudspukkel på slagterier påvirker tysk notering

Den tyske notering for smågrise, Nord-West-noteringen er heller ikke i denne uge ændret. Noteringen er derfor stadig på 27 euro, mens noteringen for 8-kilos grise også er uændret på 17,50 euro.

Tredobling af puljer sender 500 mio. kroner ud til nye miljøvenlige stalde i 2020

Tilskuddet til nye og mere miljøvenlige slagtesvine- og kvægstalde i 2020 tredobles. Oprindeligt var det 85 millioner kroner i hver pulje. Nu er der 250 millioner kroner til hver pulje.

DR: Sådan har corona muligvis spredt sig mellem minkfarme

Coronasmitten har spredt sig som en løbeild blandt de nordjyske minkfarme de seneste måneder, men nu kan man være kommet et lille skridt nærmere, hvordan smitten har bredt sig.

Online-viden direkte til gården erstatter kvægkongres i 2021

Landbrug & Fødevarers Sektorbestyrelse for kvæg har med tungt hjerte konkluderet, at det ikke er muligt at planlægge og afholde Kvægkongres næste år.
Side 1 af 1955 (39088 artikler)Prev1234567195319541955Next