BL-direktør vil holde Venstre op på klimaløfter

Venstre har igen understreget, at en klimaaftale ikke må koste arbejdspladser i landbruget, og det vil BL-direktør, Hans Aarestrup holde det store oppositionsparti op på.

Til efteråret skal der forhandles ny grøn skattereform på Christiansborg. Partierne blev søndag nat enige om, at afgifter på CO2 skal spille en central rolle. I flere år i træk har Klimarådet anbefalet skiftende regeringer, at landbruget ikke skal gå fri for at betale afgifter på drivhusgasudleningen.

Over for Altinget har Nye Borgerlige, som er det enenste parti, som ikke gik med i klimaftalen søndag nat, kritiseret, at de blå partier gik med i aftalen. Partiets leder Pernille Vermund påpeger specifikt, at det vil koste landbruget arbejdspladser med en CO2-afgift som en del af klimaaftalen. Det bestrider Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers.

Hvis en klimaaftale med dertilhørende CO2-afgift medfører bekostning af arbejdspladser i landbruget, vil det være en forkert model, siger han til Altinget.

- Hvis det viser sig, at en model måske vil betyde, at vi simpelthen ikke kan lave fødevareproduktion i Danmark længere, fordi det bliver alt for dyrt, så var det ikke den rigtige model. Så må vi arbejde videre med modellen, siger Tommy Ahlers.

Følger diskussion

Fra Bæredygtigt Landbrug lyder det, at man følger diskussionen tæt. Foreningens direktør Hans Aarestrup fortæller, at han bider mærke i udmeldingerne fra det store oppositionsparti:

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at partier som Nye Borgerlige og Liberal Alliance har scoret nogle pluspoints blandt danske landmænd for at forholde sig noget mere kritisk til den snævre, nationale ambition om at begrænse CO2-udledningen med 70 procent. En ambition, der næppe gavner klimaet på globalt plan, og som kan fungere som et benspænd for vores erhvervsliv herhjemme, ikke mindst landbruget, siger Hans Aarestrup.

- Meldingerne fra Venstre er imidlertid rimeligt vedholdende, og vi må naturligvis tage dem for gode varer, indtil andet er bevist. Jeg kan garantere for, at vi holder partiet op på dets udsagn, når løfterne skal indfries, tilføjer BL-direktøren, der også fremhæver, at Venstreformand Jakob Ellemann-Jensen tidligere også er kommet med enslydende meldinger.

S-skepsis

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har desuden også for bare en måned siden forholdt sig særdeles kritisk til CO2-afgifter.

- Det er faktisk en lille smule fantasiløst altid bare at pege på CO2-afgifter. Det er som om, at det er blevet et vidundermiddel, der kan løse alle klimaproblemer. Der findes ikke noget sted i verden, der har introduceret sådan en Georg Gearløs-agtig model, som Klimarådet foreslår, sagde Dan Jørgensen for bare en måned siden til TV2.

ege

Læs også