Enhedslisten vil gøre det let for kommuner at afslå udvidelser

Kommuner skal have lov til at bremse udvidelser hos svineproducenter, som ellers lever op til alle kravene om at få en miljøgodkendelse. Det mener Enhedslisten. Greenpeace og enkelte kommuner bakker op. Forslaget er langt ude, mener svineformand.

Står det til Enhedslisten, så skal kommunerne i Danmark have mulighed for, ud fra lokale forhold og egne klimamål at afslå ansøgninger om udvidelser af husdyrbrug.

Det vil sige, at en kommune skal kunne nægte husdyrproducenter at udvide, selvom de opfylder alle de mange krav til for eksempel lugt, udledning, støj og afstand til naboer, som der kræves for at få en miljøgodkendelse.

Enhedslisten har i Folketinget fremsat et beslutningsforslag, som skal behandles på tirsdag, og som partiet håber på vil føre til, at regeringen bliver pålagt at fremsætte et lovforslag til ændring af lov om husdyrbrug.

Forslaget møder opbakning hos Greenpeace, som i går udsendte en pressemeddelelse for at gøre opmærksom på folketingsbehandlingen på tirsdag.

Et gummistempel

Greenpeace linker selv til en artikel i mediet Kommunen.dk, som for to uger siden skrev artiklen »Svinefabrikker tryner kommuner«, og som handlede om,at fire kommuner over de sidste to år har forsøgt sig med breve til miljøministeren for at få lov til at bremse udvidelser, som ellers lever op til kravene om at få en miljøgodkendelse. 

En af dem var Middelfart Kommune, der har sendt et brev i april i år. Til Kommunen.dk er formand for Miljø- og Energiudvalget Morten Weiss-Pedersen (K) citeret for at sige:

- Vi er stort set blevet reduceret til et gummistempel. Det er ren illusion, at vi har nogen indflydelse på det her område. Hvis ansøgeren opfylder lovkravene, kan vi ikke andet end at sige ja. Det er at gøre grin med det kommunale selvstyre, sagde han.

Sagen i Middelfart udspringer sig af, at kommunen har givet en svineproducent, der opfylder alle krav lov til at udvide. Morten Weiss-Pedersen mener, at udvidelsen strider mod Middelfarts Kommunes ambition om at være en grøn kommune.

Greenpeace bager op til forhandlinger

Fra Greenpeaces landbrugspolitiske rådgiver, Kristian Sloth, lyder det om forhandlingerne i Folketinget på tirsdag, at det er nu, at Folketingets partier skal vise, om de »står på den gylleplagede befolknings side eller på de stadig mere magtfulde svineproducenters side.«

- Som det er nu, kan kommunerne kun se passivt til, mens de forurenende og klimabelastende svinefabrikker vokser i både antal og størrelse. En landkommune, der satser på turisme, et rent miljø og et godt klimaregnskab, kan godt gå hen og lægge sig, lyder det fra Kristian Sloth.

Helt uenig

Ikke overraskende så er Kim Heiselberg, formand for Danske Svineproducenter, langt fra enig med Enhedslisten, Greenpeace og den konservative udvalgsformand i Middelfart Kommune.

- Hvis vi har et regelsæt i Danmark, og landmanden der skal have miljøgodkendelsen, opfylder alle regler og alle krav, så må det regelsæt værende gældende.

- Så er det altså ikke rimeligt, at en kommune kan gå ind og »overrule«, fordi man føler, at man har anderledes forhold, lyder det fra Kim Heiselberg.

Han betegner det som ren »cowboyland«, hvis kommunerne hver især får lov til at lave deres egne regler for, hvornår husdyrproducenter skal udvides.

Man får ikke bare en godkendelse

I artiklen fra Kommunen.dk, som præsenterer sig som et uvildigt specialmedie målrettet offentlige beslutningstagere, lyder det, at flere kommuner sidder med det problem, at landbrug med husdyr kan udvide deres besætning »næsten lige så tosset, de vil. Det kræver nemlig blot en miljøgodkendelse«.

Den fremstilling er dog i den grad forsimplet, hvis man spørger Kim Heiselberg:

- Nej, nej, nej. At få en miljøgodkendelse er en længevarende proces over måneder med en kommune, hvor du indsender ønsket om produktion. Bagefter bliver der beregnet belastning på miljø, og hvilke tiltag, der skal gøres for at opfylde alle kravene.

- Derefter er miljøgodkendelsen ude i høringer over fire uger ved naboer og andre instanser.

- Så når du er kommet alt det igennem, så har du jo fået en blåstempling. Så hvis kommunen bagefter skal have lov til at komme at sige, at de stadig ikke synes, at det er i orden. Så er det langt ude, siger Kim Heiselberg.

Over for Kommunen.dk har L&F-formand Martin Merrild ligeledes kaldt det en katastrofe, hvis kommuner får lov til at lave deres egne lokale vurderinger, og deraf afslå ansøgninger om udvidelser.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Læs også