L&F klager over TV2-indslag

Landbrug & Fødevarer har klaget over et TV2-indslag søndag og en artikel på tv2.dk med overskriften: »Nabo til svinefarm har gået til behandling i flere år: - De kan ikke finde ud af, hvad jeg fejler«.

- Jeg er vitterlig journalistisk grundrystet over denne ageren fra TV2’s side. Kvinden kan jo fejle tusind ting, som hverken TV2, kvinden eller jeg kender til, lyder det fra kommunikationschef hos L&F, Christian Hüttemeier, i en kommentar på lf.dk.

- Vi er altså nået til, at politikerne nu skal forholde sig til en potentiel lovændring på baggrund af en kvinde som har hostet i to år, der ikke kan få en diagnose af lægevidenskaben, men som har en mistanke om, at det er hendes landmands-nabos skyld – hvor det er almen kendt, at de har deres nabostridigheder, og at kvinden har en åbenlys interesse i, at landmanden ikke udvider sin bedrift.

- Det kan umuligt være de journalistiske standarder, der er gældende på TV2 og i vores land, tilføjer Christian Hüttemeier.

Omvendte verden

Kommunikationschefen undrer sig over, at TV2 videreformidler en borgers mistanke mod en anden borger til trods for, at der ikke findes skyggen af dokumentation for påstanden.

- Sådan fungerer journalistik ikke. Det er ikke den forurettede, der skal tilbagevise udokumenterede påstande. Det er journalisterne.

- I min tid på journalisthøjskolen – jeg anerkender, at det ligger nogle år tilbage – arbejdede vi også med casen som værktøj. Dengang var casen det konkrete eksempel, der skulle understøtte noget dokumentation. I dette tilfælde er det casen, der bærer historien – uden dokumentation at understøtte, uddyber kommunikationschefen.

Ifølge kommunikationschefen har L&F måttet finde forskning frem til TV2, som slår fast, at der er behov for yderligere forskning, før det konkluderes, at der er en sammenhæng mellem naboskab til en svineproduktion og sygdom.

- TV2 har henvist til hollandsk forskning – vi har forklaret, at man ikke kan sammenligne danske og hollandske forhold, fordi intensiteten i den hollandske produktion er langt højere end den danske, lyder det fra Christian Hüttemeier.

mip

Læs også