bannerPos

V-forslag: Tank lokomotiver med biodiesel fra dansk raps

Kristian Pihl Lorentzen (V), ser det som realistisk, at de danske tog kommer til at køre på klimadiesel. Foto: Steen Brogaard.
14-07-2020 13:11

Venstres Kristian Pihl Lorentzen stiller spørgsmål til transportministeren – han mener, at DSB og Arriva skal bruge diesel produceret på raps fra danske marker.

Biodiesel produceret på raps kan blive den hurtige genvej til CO2-besparelser på de danske skinner. Det mener Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen.

En stor del af lokomotiverne kører fortsat på fossil diesel, og den kan ifølge transportordføreren med fordel skiftes ud med dansk biodiesel hurtigst muligt. Lokomotiver kan allerede i morgen og uden tekniske ændringer køre på biodiesel, som er et afprøvet brændstof til den tunge transport.

- Det er oplagt, at DSB og Arriva hiver denne klimagevinst hjem. På længere sigt skal al togtransport over på el, og DSB får i 2024 nye el-tog, som i princippet skal køre på havmøllestrøm. Det tager dog tid at omstille driften, og indtil det er sket, er biodiesel en løsning, som bør vurderes nøje, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Han besøgte forleden virksomheden Emmelev A/S i Otterup på Fyn, som producerer biodiesel på grundlag af raps fra danske marker. I dag blandes biodiesel i al almindelig diesel, der tankes i hele Europa, og eksempelvis i Sverige kører en del af de tunge lastbiler og busser udelukkende på biodiesel, fortalte medejer af Emmelev A/S, Morten Simonsen.

Spørger ministeren

Kristian Pihl Lorentzen har efter besøget hos Emmelev A/S stillet transportminister Benny Engelbrecht nogle spørgsmål om mulighederne for biodiesel i dieseltog og diesellokomotiver.

Han beder ministeren oplyse, hvor mange ton CO2 der frem mod 2030 år for år kan fortrænges, hvis der fra og med januar 2021 anvendes biodiesel i DSB's og Arrivas diesellokomotiver og dieseltog.

Desuden beder han ministeren svare på, hvor stor en ekstra driftsomkostning en sådan grøn transportfremmende foranstaltning samlet set og år for år vil medføre.

- Vi skal have gang i forhandlingerne om klimaindsatsen på transportområdet. Erhvervslivet efterlyser rammevilkår på kort og lang sigt, så de kender vilkårene. Det handler jo om at sætte mål for hvor meget CO2-belastningen skal nedbringes, så erhvervslivet kan finde de mest omkostningsbesparende muligheder. Og her ser jeg biodiesel som en god løsning på kort sigt, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Produktion af græsprotein er i gang

Danmarks første kommercielle anlæg til fremstilling af græsprotein er etableret, så foder med græsprotein kan forventes klar i dette efterår. Seges afholder webinar om græsprotein den 14. september.

Er der fradrag for udgiften til høstfesten?

Høsten står for døren, og når den er i hus, skal det måske fejres med en hyggelig høstfest. Men hvor-dan er det egentlig med fradragsretten for landmanden? Og hvad med medarbejderne, beskatningen og momsen?

Planteavlskonsulenter rådgiver ud fra rigide regler

De massive krav til efterafgrøder sætter planteavlskonsulenters faglighed under pres, mener Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, der også mener, at nogle af dem bukker under for presset. Planteformand i L&F er uenig.

Kød i historisk fald

Både produktion og forbrug af kød ser ud til af falde globalt for andet år i træk.

Kartoffelavlere står midt i historisk eksperiment

En effektiv, ensartet vækststandsning i kartofler er kodeordet for et godt resultat, pointerer landskonsulent Lars Bødker, Seges.

Eksportportalen advarer om ekstreme temperaturer

EksportKontrolCentret tilbagesender mange logbøger i øjeblikket på grund af utilstrækkeligt hensyn til de varme temperaturer i de planlagte ruter.

Man må tidligt op

Mens de fleste danskere stadig sover, tager landmand Mikkel Andersen de første kartofler op, så de kan komme videre til pakkerierne, hvor de vaskes og pakkes.
Side 1 af 1892 (37824 artikler)Prev1234567189018911892Next