bannerPos

Dyrlæge: Usaglig sammenkobling mellem corona og husdyrproduktion

Det er usandt, at industriel fødevareproduktion øger risikoen for pandemier, mener fagdyrlæge i svineproduktion, Flemming Møller, ifølge Altinget.dk.
13-05-2020 12:17

Foreninger forsøger i disse dage at bruge den aktuelle coronasituation til at fremme mærkesager. En forening, der vil fremme mindre landbrug, mener for eksempel, at industriel husdyrproduktion er en trussel for fremtidige pandemier. En anden, at kødspisere har større risiko for at blive alvorligt syge med covid-19.

Det er usandt, at industriel fødevareproduktion øger risiko for pandemier. Det indlæg har fagdyrlæge i svineproduktion Flemming Møller set sig nødsaget til at skrive i Altinget.

Det sker efter, at foreningen »Frie Bønder - Levende Land«, der arbejder for mindre landbrug, i et andet debatindlæg – ligeledes hos Altinget – har påstået, at industriel dyreproduktion er en pandemitrussel.

Ifølge Frie Bønder, så opstår de fleste såkaldte zoonoser, altså infektionssygdomme der smitter mellem dyr og mennesker, fra husdyr og landbrugsdyr. Foreningen bruger svineinfluenzaepidemien fra 2009 som eksempel.

Fra Flemming Møller, der også har en fortid som Folketingsmedlem for Venstre i 2009-2011, lyder det, at Frie Bønder har vendt tingene helt på hovedet, og påstanden savner saglig logik såvel som faglig indsigt.

Misforstået

- Den helt afgørende misforståelse er, at det ikke drejer sig om, hvor tæt dyr af samme art befinder sig på hinanden. Det opstår der ikke nogen nye pandemier af.

- Det drejer sig om, hvor tæt dyr af forskellig art befinder sig på hinanden. Kun på den måde kan de såkaldte zoonoser opstå, hvor der overføres smitte mellem forskellige arter, skriver fagdyrlægen.

Han skriver, at I sjældne tilfælde opstår nye zoonoser, når flere arter befinder sig tæt på hinanden. Det kan ske, når et smitstof fra en art ændrer arvemateriale og angriber en ny art.

Det er det, som man mener er sket fra det meget omtale marked i Wuhan i Kina i den aktuelle coronapandemi

- Det kan resultere i en pandemi med voldsom smittespredning, fordi den nye art slet ingen modstandskraft har.

- I den industrielle husdyrproduktion er kontakten mellem produktionsdyr og vilde dyr stærkt begrænset. I dansk svineproduktion er denne kontakt næsten ikke eksisterende, hvilket indskrænker risikoen for udvikling af zoonoser og pandemier til et absolut minimum, skriver Flemming Møller.

Kødspisere bliver syge

Frie Bønder er langt fra den eneste forening, der i disse dage forsøger at udnytte coronasituationen. Dansk Vegetarisk Forening har på sin hjemmeside lagt en opsigtsvækkende nyhed op om, at højt kødindtag øger risikoen for at blive alvorligt syg med covid-19.

Siden marts 2020 har data fra lande over hele verden vist, at de fleste af de mennesker, som er blevet indlagt og døde med covid-19, i forvejen havde sygdomme som forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme og diabetes.

- Disse sygdomme er der almindelig enighed om, både hos Fødevarestyrelsen og myndigheder i flere andre lande, at en vegetarisk kost reducerer risikoen for, lyder det fra Vegetarforeningen, der dog trods alt i samme nyhed erkender, at det kun er en hypotese.

- Vi ved det ikke med sikkerhed. Men der er et stærkt grundlag for at antage, at der er en sammenhæng, lyder det fra Vegetarisk Forening.

ege

1900 droppet som referenceår: - De får et direktivproblem

Fra Seges påpeger man forud for eksperthøring i næste uge, at det strider mod EU’s vandrammedirektiv at droppe år 1900 som referenceår for klorofyl, mens man fastholder år 1900 som referenceåret for udbredelsen af ålegræs.

Miljøgodkendelse til andre staldsystemer

Ikke alle stalde passer ind i de traditionelle kasser i en miljøansøgning. SvineRådgivningen meddeler, at de har god erfaring med sådanne sager.

IGC forventer global overskudsproduktion i 2020

IGC, The International Grains Council, forventer en overskudsproduktion af afgrøder på globalt plan i sæsonen 2020 og 2021. Men det er ikke fra Europa, den store afgrødeproduktion i givet fald vil komme.

Mild morgenluft for industriel slagtesvineproduktion

Længe før klimadagsordenen blev sat af politikere og befolkning, var AgriFarm A/S klar med miljø- og klimavenlige løsninger for slagtesvineproduktion, der gør en industriel storstald til en venlig nabo.

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1850 (36982 artikler)Prev1234567184818491850Next