Ballade i L&F-bestyrelse: Viceformand i hård kritik af kvægformand og fynsk formand
To af fire personer fra styregruppe bag en ny advokatundersøgelse af vandområdeplanerne sidder i primærbestyrelsen i L&F. Viceformand i L&F, Lone Andersen, er utilfreds med, at de to ikke har sat den nye undersøgelse på dagsordenen til et møde i primærbestyrelsen. Der er ingen undskyldning for ikke at sætte det på, siger hun.

Lone Andersen, formand for Familielandbruget, mener, at sagen om en ny forundersøgelse burde være rejst på et møde i primærbestyrelsen i L&F. Hun kritiserer især kvægformand Christian Lund og Centrovice-formand Torben Povlsen.
To medlemmer af Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse får nu hård kritik for at bryde god skik for basalt bestyrelsesarbejde.
Det drejer sig om kvægformand Christian Lund, der også er formand for SLF, og formand for Centrovice, Torben Povlsen.
Ifølge L&F’s viceformand, Lone Andersen, som også er formand for Familielandbruget, er det nemlig særligt kritisabelt, at netop de to som medlemmer af primærbestyrelsen i L&F ikke har fået sat punktet om en ny juridisk forundersøgeslse på dagsordenen til et møde i primærbestyrelsen, inden de sammen med Mogens Dall fra LandboSyd og Hans Damgaard fra KHL meldte ud, at forundersøgelsen var sat i gang.
Undersøgelsen skal være en »second opinion« i forhold til den undersøgelse, som L&F’s advokat, Håkun Djurhuus, også præsenterer i næste uge på et landsformandsmøde på Axelborg.
- Hvis man vil have sat noget på dagsordenen, så ringer man, og får det sat på. Der er ingen undskyldning for ikke at sætte det på.
- Altså hvis en formand fra en af mine lokalbestyrelser (i Familielandbruget, red.) gik ud og ville sætte sin egen dagsorden, så ville jeg da sige til ham, at vi har møde på den og den dato, og her kan du altid sætte det på dagsordenen. Sådan fungerer alle foreninger, og det gør primærbestyrelsen i L&F også, siger Lone Andersen.
Nemt at få på dagsorden
Hun fortæller, at hun aldrig har oplevet, at nogle har fået afslag på at få et punkt på dagsordenen.
- Den måde at gøre det på er jo helt almindeligt, basalt bestyrelsesarbejde. De er fire i gruppen, men det er jo lidt specielt, at to af dem sidder i primærbestyrelsen. Hver især har de også selv rejst andre emner før i tiden. Jeg synes ikke, at det er ordentligt, at man går ud og laver sådan noget på den her måde, siger Lone Andersen.
Hun fortæller, at set fra hendes stol havde det været noget andet, hvis punktet om en ny advokatundersøgelse var blevet rejst i primærbestyrelsen, som så havde afvist det, og man så efterfølgende var gået ud med en melding om, at man er så utilfreds, at man alligevel vil starte sin egen forundersøgelse.
- Så var man ligesom gået ind ad fordøren. Men det har man ikke gjort i den her sag. Man har ikke gået ind og diskuteret det i primærbestyrelsen, siger Lone Andersen.
Tavse formænd
Hvorfor er det egentlig så farligt, at de laver deres egen forundersøgelse?
- Det er ikke farligt på den måde. Men vi er altså oppe at lave jeg ved ikke hvor mange undersøgelser. Og det er altså ret vigtigt, at med sådanne store sager som her, at man prøver at arbejde sammen. Der er jo nok at bruge landmændenes penge på.
- For det er altså mig og landmændene, som kommer til at betale for det her. Og vi betaler altså nok i forvejen. Og det vælter jo op med emner hele tiden, som man kan se på juridisk. Der er jo ingen grænser for, hvad der sker for os landmænd. Men hver gang, så kræver det, at der er folk, som skal kigge på det, og de skal selvfølgelig have løn for det, siger Lone Andersen.
Effektivt Landbrug har været i kontakt med både Christian Lund og Torben Povlsen, men de har begge ingen kommentarer til Lone Andersens kritik.
Mogens Dall: Resultater fra advokatundersøgelse er lige på trapperne
Der har været stort ståhej omkring den forundersøgelse af det juridiske grundlag bag vandområdeplanerne, som fire landboforeninger i Region Syd er gået sammen om.
Undersøgelsen er dog ikke mere omfattende, end at der er nyt på vej allerede i slutningen af denne uge. Det fortæller Mogens Dall, formand for LandboSyd. Dermed vil resultater fra undersøgelsen, hvis det står til Mogens Dall, blive præsenteret før, at L&F’s advokat Håkun Djurhuus på mandag i næste uge til et landsformandsmøde præsenterer sin forundersøgelse.
En forundersøgelse, som Landbrug & Fødevarers viceformand, Thor Gunnar Kofoed, i sidste uge fortalte, at man fra L&F’s side ikke har været god nok til at kommunikere omkring.
- Jeg har nu fået at vide, at Håkun Djurhuus er i gang med selvsamme undersøgelse, som vi vil have lavet. Det var jeg ikke vidende om. Men han er så den ene læge (til at stille en diagnose i overført betydning, red.). Men siden, at det her er så essentielt for landbrugets ve og vel, så vil jeg da gerne have en anden læge til også at vurdere det. Det, vi laver, er en lakmus-prøve, siger Mogens Dall.
Han fortæller, at mens patienten, altså landbruget, får det dårligere og dårligere, så har man skullet vente, vente og vente på den juridiske vurdering fra L&F-advokaten.
- Jeg fornemmede så, og det var der flere, som var enige med mig i, at der var behov for en »second opinion«, altså en lakmusprøve på det.
Men du var simpelthen ikke klar over, at Håkun Djurhuus kommer med en undersøgelse også?
- Nej. Han er programsat til mødet 29. juni, hvor han skal fortælle, hvor langt vi er og så videre og så videre, og det er rigtig fint. Men vi har altså kunnet opdage, at han ikke har den store tillid til det her. Det er sluppet ud. Og så er vi tilbage ved det her med, at der er behov for en »second opinion«. Vi skal lige være helt sikre, siger Mogens Dall.
Støtte vigtigt
Han fortæller, at han er sikker på, at Håkun Djurhuus er en meget dygtig advokat.
- Men han kunne da også, ligesom Landbrug & Fødevarer, have gavn af, at man virkelig gør alt, også lokalt, for at støtte op om landbruget omkring det her, siger Mogens Dall.
LandboSyd-formanden fortæller, at han i øvrigt ingen kommentarer har til den kritik, som Lone Andersen har rejst af, at sagen om den nye forundersøgelse burde være behandlet af primærbestyrelsen i L&F.