Hesselagergaard har stor gavn af løbende sparring i marken

I 18 år har driftsleder Jørgen Elgaard haft en konsulent med i marken omkring fem gange årligt. Besøgene giver ham en rettesnor for, hvordan han skal gribe markdriften an i den kommende tid såvel som året efter.

- Vinterhveden her er meget beskidt, og der er områder med megen havrerødsot. For at undgå det igen, bør I så senere, så risikoen for luseangreb er mindre, og så kan I måske nå at lave et falsk såbed. I bør også overveje at radrense, og gøre det positionsbestemt i sædskiftet - det vil bringe udbytterne op i en helt anden liga og yde en bedre ukrudtskontrol.

Ordene kommer fra Mia Worsøe, økologirådgiver i Velas, da hun går rundt med Jørgen Elgaard, der står for driften af omkring 300 hektar økologisk planteavl hos Hesselagergaard Gods på Østfyn.

Markplanen endevendes

Besøget er det fjerde markbesøg i år på godset, der dyrker alt fra vinter- og vårhvede til engsvingel og hamp. Her er det en fast tradition for driftslederen, at hele markplanen bliver endevendt og diskuteret flere gange i løbet af året, og at markerne bliver tilset af en konsulent.

- I 18 år har jeg haft en konsulent med ude på markbesøg, typisk fem gange om året. På besøgene bliver jeg opmærksom på de områder, hvor vi har gjort det rigtigt, og også på de områder, hvor vi skal gøre noget anderledes. Vi får input til, hvad vi skal gøre lige nu og her såvel som til næste år. Konsulenten har en anden viden end den, jeg har, og hun ser også mange flere steder, end jeg selv gør i løbet af en sæson. Det giver os en brugbar og aktuel rådgivning, der er meget værdifuld, siger Jørgen Elgaard.

Ifølge driftslederen giver konsulentens rådgivning en rettesnor for, hvad der skal ske på bedriften.

- Helt kort, så skal vi tjene penge på, at hun er med i marken de gange om året – og der er ingen tvivl om, at det skaber en stor værdi for os, at hun bruger et par timer eller tre per besøg. Kan hun eksempelvis hjælpe til, at vi får lavet det rette såbed, så betyder det rigtig mange penge på bundlinjen, siger han.

Jævnlige besøg anbefales

Gennem årene har flere og flere landmænd ifølge Mia Worsøe gjort det til en tradition at have mindst et besøg i marken om året. Men hendes opfordring er, at flere landmænd husker at få deres konsulent med ud i marken nogle gange om året. Det gør sig gældende for alle planteavlere, uanset om de er konventionelle eller økologer.

- I min optik bør alle planteavlere have mindst tre besøg i marken om året – to om foråret og et om efteråret. Der er desværre bare ikke så mange, der gør det. Og det er ærgerligt, for landmændene kunne få rigtig meget ud af at få os ud rettidigt. Især i økologien, hvor man ikke uden videre kan redde noget, men man kan nå at tage bedre beslutninger, hvis vi er der tidligere. Det kan spare landmanden for mange ærgrelser og mange penge, siger Mia Worsøe og understreger vigtigheden af, at man som landmand skal sørge for at få den samme konsulent på besøg hver gang, hvis det er muligt.

- Det betyder, at konsulenten får en historie med marken, så han eller hun får en fornemmelse af jordtypen, de forskellige former for ukrudt og lokale udfordringer på de enkelte marker. Det giver et bedre beslutningsgrundlag, som i sidste ende gerne skulle lande på bundlinjen, siger hun.

Og opfordringen om de årlige besøg er Jørgen Elgaard heller ikke i tvivl om.

- Jeg vil bestemt anbefale andre at gøre noget tilsvarende. Det kan jo skrues sammen på mange måder, så det er ikke fordi, at man absolut skal have en ud fem gange årligt. Men det hjælper at få andre øjne på, og det kan helt sikkert betale sig. Og så har vi det sjovt, når vi går i marken og taler om stort og småt. Det betyder også rigtig meget, siger Jørgen Elgaard.

Læs også