Landbrugsstyrelsen åbner for satellitbaseret aktivitetskontrol

Fra mandag kan man via Internet Markkort se, om Landbrugsstyrelsen vurderer, at man lever op til aktivitetskravet, der er for at kunne få ubetalt grundbetaling.

Er aktivitetskravet opfyldt på hver enkelt mark? Det kan man nu se via Internet Markkort, skriver Landbrugsstyrelsen.

For arealer med 1-årige afgrøder opfyldes aktivitetskravet ved, at arealerne dyrkes med en 1-årig afgrøde, og for arealer med græs ved, at de enten slås eller afgræsses.

Signalerne på kortet er af en velkendt model.

- Vi bruger en trafiklysmodel med farverne grøn, gul og rød til at vise, om vi vurderer, at aktivitetskravet er opfyldt for den enkelte mark. Du kan se kortlaget med farverne i Internet Markkort (IMK) ved at vælge fanen ”Korttemaer” og sætte flueben i boksen ”Monitorering”, skriver Landbrugsstyrelsen i en meddelelse.

I starten, hvor fristen for opfyldelse af aktivitetskravet på marker med græs endnu ikke er overskredet, vil der kun være grønne og gule marker på kortet. Gule marker bliver løbende gjort grønne i takt med, at vores analyser af satellitbillederne viser, at markerne er blevet slået eller afgræsset. 

Marker kan først blive røde, når fristen for overholdelse af aktivitetskravet er passeret. I 2019 er fristen for overholdelse af aktivitetskravet 25. september. De røde marker vises i IMK fra den 15. oktober. Det er Landbrugsstyrelsens plan at opdatere markkortene cirka en gang om ugen.

Læs også