Mejerier glæder sig over årsresultat på 5,5 millioner kroner

De økologiske mejerier Naturmælk og Ollingegaard leverer det næsthøjeste resultat i fem år trods coronapandemien.

Til trods for en corona-relateret omsætningsnedgang på 19 millioner i forhold til året før, landede mejerierne Naturmælk og Øllingegaard et fornuftigt positivt resultat på 5,5 millioner kroner – det næsthøjeste i de seneste fem regnskabsår.

Det viser mejeriernes netop offentliggjorte årsregnskab for perioden 1. oktober 2020 til 30. september 2021, hvor omsætningen landede på 370 millioner kroner.

- Der blev endda plads til højere afregning til landmændene for deres store arbejde for en stadigt mere bæredygtig mælkeproduktion, hvor blandt andet klimaindsatsen blev yderligere skærpet, lyder det fra mejerierne.

- Kantine- og restaurationserhvervets udfordringer på grund af corona gjorde det desværre umuligt for os at opnå den omsætningsfremgang i 2021, som vi havde håbet på, siger direktør Leif Friis Jørgensen, og tilføjer:

- Men vi er stolte over, at det alligevel lykkedes at lande et af selskabets bedste overskud i nyere tid – samtidig med at mejeriets andelshavere fik en højere pris for deres mælk end året før. Der var også ressourcer til at fortsætte vores skærpede fokus på bæredygtighed, herunder klimaindsatsen, med flere nye tiltag. Samlet set må det efter omstændighederne siges at være et tilfredsstillende resultat.

Klimatiltag

Ifølge Leif Friis Jørgensen skal overskuddet bruges til at konsolidere virksomheden og de mange bæredygtighedsinitiativer og til at muliggøre en række produktlanceringer i 2022, blandt andet som en konsekvens af omfattende ombygninger på både Naturmælk og Øllingegaard, der forventes at kunne tages i brug i starten af det nye år.

2021 blev året, hvor Naturmælk og Øllingegaard kunne mærke produkterne med både det røde ø, godkendelsen fra Dyrenes Beskyttelse og de maksimale tre statslige dyrevelfærdshjerter.

Det største punkt på bæredygtighedsagendaen i 2022 bliver ifølge Naturmælks bestyrelsesformand, landmand Jens Krogh, at nedbringe mælkeprodukternes klimabelastning.

- I 2022 forventer vi, at alle 45 landmænd har fået kortlagt deres klimabelastning, og at alle har sat gang i en række aktiviteter for at arbejde frem mod vores fælles målsætninger, fortæller han.

Et af målene er at reducere CO2e-udledning pr. kg mælk med 25 procent inden udgangen af 2025.

Mejeriet har også som målsætning, at alle landmænd har udfaset importeret soja inden udgangen af 2022.

Læs også