Kartofler og kærlighed på efterskole i Odsherred

Linjefaget Mad & Kærlighed – madlavning med lokale råvarer – er blevet et hit på Fårevejle Efterskole i Odsherred.

Med en beliggenhed midt på Lammefjorden er det oplagt for Fårevejle Fri- og Efterskole at bringe lokale råvarer i spil i madlavningen. Både når det gælder bespisningen af skolens mere end 300 elever, men også i undervisningen.

For tre år siden udbød efterskolen for første gang valgfaget Mad & Kærlighed. Det blev så stor en succes, at det i de to seneste skoleår har været et af skolens linjefag med et øget timetal.

- Vi vil gerne vise eleverne, og forældrene for den sags skyld, at efterskolemad er mere end spaghetti og kødsovs. Vi giver eleverne kendskab til råvarerne, ikke mindst her fra Lammefjorden, og så prøver vi at gøre dem lidt modigere i køkkenet, fortæller Maiken Konge.

Hun er køkkenchef på skolen og sammen med kok Lasse Frank Hansen hovedkraft på Mad & Kærlighed.

Tillokkende linjefag

- Vi ved, at mange af eleverne har valgt vores skole netop på grund af dette linjefag. Vi kan også se på tilmeldingerne til de kommende to skoleår, at Mad & Kærlighed virker tillokkende, bemærker Lasse Frank Hansen.

Foruden timerne i skolekøkkenet har Maiken Konge og Lasse Frank Hansen eleverne med rundt i lokalområdet for at finde råvarer. Få hundrede meter fra skolen ligger Lammefjordens Besøgsmark, drevet af Unesco Global Geopark Odsherred sammen med Lammefjordens Grøntsagslaug.

Her henter skolen mange råvarer, og eleverne skal også være med til at så grøntsager og lægge kartofler til den kommende sæson.

Udfordret af producent

Mad & Kærlighed-holdet er også ude og besøge flere af de lokale fødevareproducenter. En af dem, Peter Anker fra Storøhage Kartofler, stak eleverne en udfordring: Lav en tre retters festmenu, hvor der indgår kartofler i alle tre retter.

Eleverne tog ham på ordet, og tidligere i marts kunne efterskolen derfor invitere forældre og samarbejdspartnere til en festaften med ikke tre, men hele syv serveringer.

Der var ikke kartofler i det hele, men gæsterne blev blandt andet præsenteret for et shot med rødbede, æble og kartoffel, suppe med kål, selleri og kartofler og såmænd også is og vafler med den lilla kartoffel Purple Rain som en af ingredienserne. Isen lå i en kaffe tilberedt på lupinblomster.

Læs også