Kæmpe specialsav passer alléer ved Fredensborg Slot

To skoventreprenører har sammen anskaffet fransk maskine med syv savklinger til helt nøjagtig studsning i 12 til 15 meters højde.

Jens Johansen (til venstre) og Michael Andreasen (til højre) får en snak med direktør Lennart Ahlefeldt-Laurvig fra Special Maskiner A/S om kameraet på saven, der sender informationer ind til maskinføreren i teleskoplæsserens kabine. Alléens lindetræer er klippet snorlige ved hjælp af laser, og så gælder det beskæring i højden. Maskinen nivellerer selv, og der er mulighed for at indstille til savning i ønsket vinkel. Skærmen i kabinen giver maskinføreren godt udsyn over arbejdet for enden af teleskoparmen.

Det rækker ikke med »på lurenkig« eller »på øjemål«, når lindetræerne skal passes i det, der er kaldt Danmarks mest storslåede haveanlæg. Og lindetræer er der masser af i Fredensborg Slotshave i Nordsjælland, som er Danmarks største barokhave.

De lange alléer stråler ud i stjerneform i det store, smukke haveanlæg, som er hædret med Europa Nostra-prisen for fremragende bevarelse af kulturarv.

Så skal der også klippes lige, mener skoventreprenørerne Michael Andreasen og Jens Johansen.

Det gør deres mandskab nu med en specialsav i overstørrelse. Syv store klinger sidder på række og skærer overflødige grene af i toppen af alléerne fra 15 ned til 12 meter. Siderne af alléerne skæres fuldstændig snorlige fra slottet og ned til Esrum Sø og de andre retninger, som alleerne rækker ud i.

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der har opgaven med at passe de lange, smukke alléer. Styrelsen har så givet tjansen videre til skoventreprenør Jens Johansen, som driver virksomheden JJ Skovservice i Store Heddinge.

Han har passet hele skoven ved Fredensborg Slot, siden han første gang bød bedst på entreprisen for 18 år siden.

Via Rudkøbing til Fredensborg

I december 2019 begyndte Jens Johansen at samarbejde med Michael Andreasen, som er indehaver af Michael Andreasen Natur- og Landskabspleje i Slangerup.

Sammen har de to entreprenører nu anskaffet den store sav, som lyder navnet Coupeco Meteor T400.7700. Det er virksomheden Coup’eco, der sender det voldsomme trimmegrej ud fra fabrikken nær Bordeaux i det sydvestlige Frankrig.

I Danmark tager Special Maskiner i Rudkøbing på Langeland sig af import og salg af Coup’eco.

- Tidligere klippede vi siderne i alléerne med en traktor monteret med klippemateriel. Toppen klarede vi ved hjælp af bomlifte og motorsav, fortæller Michael Andreasen og tilføjer:

- Dengang tog det seks uger at klippe en enkelt allé med lift. Nu klarer vi det på seks dage med vores sav, som er monteret på vores Manitou-teleskoplæsser. Det giver en kæmpebesparelse, ikke mindst at kunne klippe toppene, som vi gør nu.

Snorlige med laser

Det gør det ikke alene at køre ad alléerne og lade de store savklinger snurre. Der skal også køres helt lige, så resultatet bliver perfekt. Det sørger en laser for.

- Vi har selv bygget laseren på teleskoplæsseren med klippehovedet, og det giver maskinføreren mulighed for hele tiden at holde maskinen præcis på linjen.

- Fra førersædet, fortæller Michael Andreasen videre, kan han holde øje med farvede lamper og korrigere retningen efter grøn eller rød. Maskinen nivellerer selv til lodret og vandret, og vi har mulighed for at indstille til savning i en bestemt vinkel.

Den store Coupeco Meteor-sav er ikke lagervare hverken hos den danske importør, Special Maskiner A/S eller på fabrikken i Frankrig. Den er den første af sin art i Danmark og totalt er der kun produceret 15 klippehoveder.

Foruden maskinen til Jens Johansen og Michael Andreasen, er der senest leveret en for to år siden. Den kom til Japan. Andre Coupeco Meteor T400.7700 klipper og skærer alléer i det kæmpestore anlæg ved det berømte Versailles-slot uden for Paris.

Gode bekendtskaber

Hverken Coup’eco eller Special Maskiner er nye bekendtskaber for de nordsjællandske skoventreprenører. Michael Andreasen har kendt Special Maskiner og direktør Lennart Ahlefeldt-Laurvig de seneste 15 år og har købt forskelligt materiel. Og der står Coup’eco på et par af rotorhækkeklipperne hos Michael Andreasen Natur- og Landskabspleje i Slangerup.

- Coupeco-savene bruges typisk på slotte med store anlæg, og kun på slotte, hvor man er indstillet på at bruge ressourcer og energi på at holde anlæggene i topstand. De enkelte alléer ved Fredensborg Slot skal efter planen klippes hvert tredje år, påpeger Jens Johansen.

- Men det er muligt, at det faktisk kan optimere processen, hvis vi kører med maskinen hvert andet år. Så vokser toppene sig ikke så kraftige, og vi kan save hurtigere og måske også bedre, vurderer han.

Jens Johansen er selv specialist i træfældning, mens makkeren, Michael Andreasen, er det i klipning og pasning af hække. Dermed rammer de den perfekte konstellation til arbejdet med lange, snorlige alleer.

Læs også