God start med øko-roer
Anders Tornslev Bach nær Mørkøv har i år for første gang dyrket økologiske roer, og det er gået godt, oplyser vestsjællænderen.

På Tornslev Landbrug ved Mørkøv i Vestsjælland er der for første gang blevet høstet økologiske sukkerroer. Foto: Privat
På markerne hos Anders Tornslev Bach i Skamstrup syd for Mørkøv i Vestsjælland har der i år været økologiske roer, og det er første gang, det sker. Umiddelbart er debuten dog gået rigtig godt.
- Det ser udmærket ud. De er lette at tage op, og ham, vi har til at køre, siger, at de er blandt de bedre, han har set. Så det er dejligt, lyder det med et smil fra Anders Tornslev Bach.
Sammen med sin far, Henning Bach, driver han Tornslev Landbrug, hvor 285 hektar dyrkes økologisk og 220 hektar dyrkes konventionelt.
Hård kamp mod ukrudtet
Roerne er radrenset fire gange samt hakket en gang med hakkejern.
- Vi kunne nærmest ikke se roerne første gang, vi kørte over med radrenseren, men efterfølgende har de klaret sig fint mod ukrudtet. Vi radrensede den 26. maj, 1. juni, 14. juni og igen den 1. juli, mens vi lugede den 3. juni. Så det kræver, at man er over dem for at vinde konkurrencen mod ukrudtet.
Inden såningen, foretaget den 18. april, var jorden pløjet, og der var praktiseret falsk såbed af to omgange. Roerne har fået 40 tons svinegylle pr. hektar udlagt med gylleudlægger den 12. juni. Næste år har Anders Tornslev Bach dog allerede tænkt gødningen ind.
- Vi har givet gylle til de efterafgrøder, der står på den mark, roerne skal på næste år, her for en god måned siden. Det bør være nok, vurderer sukkerroedyrkeren.