Ny teknik afprøves til roerensning

Mertz med i lovende forsøg med rensning af såvel økologiske som konventionelle roer. Lugerobotten er videreudviklet.

Lugerobotten er videreudviklet og opdateret, men går alt galt, så kan radrenseren nu også styres manuelt, som Kurt Ødegaard her viser.
- Vi vil gerne være specialister i såning og rensning af såvel konventionelle som økologiske roer, ligesom vi gerne vil være det i alt andet, der står på rækker, hvad enten det er eksempelvis majs, løg, gulerødder eller purløg.
Sådan lyder det fra produktspecialist hos Mertz, Kurt Ødegaard, der gerne deltager i erfagrupper. Dels for at dele sin viden, dels for at få inspiration og samtidig høre hvilke redskaber og maskiner, som blandt andet roedyrkerne ønsker.
- Sammen med vores maskinleverandører kan vi næsten altid levere det ønskede. Alternativt bygger vi det, som kunderne efterspørger, fastslår Kurt Ødegaard, der er med i fokusgruppen Rækkeafgrøder til landbrug og gartneri, der en del af partnerskab for præcisionssprøjtning som igangsat af Miljø- og Fødevareministeriet.
 

GUDP-projektet

Sammen med blandt andet NBR, Aarhus Universitet, Seges, Nordic Sugar og VKST er Kurt Ødegaard også med i et GUDP-projekt, hvor der udføres forsøg med økologisk dyrkning af sukkerroer.
GUDP står for Grønt Udviklings- og Demonstrations Program, og Kurt Ødegaard oplyser, at det i forsøgene handler om at finde en metode til at holde roerne rene uden anvendelse af kemikalier.
- Derfor har vi i samarbejde med
maskinproducent Steketee udviklet en maskine, der kan holde rent omkring roerne, fra frøet lægges i jorden og til det tages op igen.
En styreramme med GPS eller kamera sættes foran roesåmaskinen, og den ved nøjagtig hvor rækkerne er, selv om roerne ikke er kommet op. Efterfølgende kan man radrense og strigle over roerne, inden de er kommet op.
I den sammenhæng nævner Kurt Ødegaard, at det største problem ofte er, at ukrudtet er hurtigere i gang inden roerne.
- Derfor skal ukrudtet væk, så det ikke når at tage magten, sådan som vi så det flere steder sidste år. Når roerne er kommet op, så kører vi med radrenser meget tæt på rækkerne og med roterende fingre mellem planterne, der på denne måde holdes rene.
 

Nyudviklet rækkebrænder

Kurt Ødegaard medgiver, at denne fremgangsmåde grundet det dårlige vejrlig var problematisk.
- Derfor har vi hos vores belgiske leverandør, Vanhoucke, fået fremstillet en rækkebrænder, der kun brænder over roerne, hvorved man sparer gas, når det er dårligt føre. Og som vi så også kører på den aktive redskabsamme, når vi ikke kan se roerne.
Videre nævner Kurt Ødegaard, at det man udvikler til roemarken, som oftest med fordel også kan anvendes til andre rækkeafgrøder, herunder gasbrænderen.
- Faktisk har vi lige solgt en til en bornholmsk majsdyrker. Forsøg har vist, at den brænder såvel ukrudt som majs, men majsen har en fantastisk evne til at regenerere sig selv, så efter fem dage skyder den kraftigt igen og efter 20 dage, står majsen lige så fint, som den ellers ville have stået, hvis den ikke var brændt. Til gengæld ser vi ikke mere til ukrudtet.
 

Opdatering med nye fingre

Lugerobotten er blevet opdateret og skal blive bedre til at køre i år, lyder det videre fra Kurt Ødegaard.
- Rensearmene, der roterer mellem roerne, underskærer ukrudtet. Problemet sidste år var blandt andet den fugtige jord, der bevirkede, at ukrudtet skød igen. Opdateringen betyder, at nye fingre også fjerner ukrudtet.
- Så hvis vejret ikke bliver som sidste år og ukrudtet ikke overgår roerne i vækst, så bliver det bedre, pointerer Kurt Ødegaard.
Lugerobotten er desuden opdateret med et nyt og bedre genkendelsesprogram, der registrerer på farve, plantemasse og bladudformning.
På spørgsmålet, hvem der finansierer forsøgene, svarer Kurt Ødegaard: - Vi vil gerne selv være helt fremme i forreste række, så noget af det finansierer vi selv. Derudover får vi også midler fra GUDP-puljen.
 

De konventionelle roer

Når det handler om konventionelle roer, går debatten aktuelt på om man skal bred- eller rækkesprøjte.
- Vores nyeste bud er en præcisionssprøjte, der kan rækkesprøjte, men også sprøjte mellem rækkerne, på én og samme gang. Den er monteret med to tanke, den traditionelle store tank, og en mindre hydraulisk eller elektrisk drivet. Og selvfølgelig to sæt separate sprøjtedyser.
- Og hvor man tidligere var begrænset til seks meter sprøjter, har Staketee produceret en 37 meter-sprøjte til rækkeafgrøder. Prototypen kører netop nu i Frankrig, fortæller Kurt Ødegaard.
Denne nye type sprøjte er såvel miljø- som energibesparende, og man behøver ifølge Kurt Ødegaard kun køre én gang og rammer præcis det, man ønsker.
 
»- Rensearmene, der roterer mellem roerne, underskærer ukrudtet.«
 
Kurt Ødegaard
 
 

Læs også