Siden Nordic Sugar sidste år indførte den såkaldte transportordning, hvor man fra Nordic Sugars side koordinerede indtransporten af roer til fabrikkerne i Nakskov og Nykøbing Falster, har det ikke skortet på kritik og omtale af ulemper af ordningen.

Det er ikke helt retfærdigt, lyder det fra roedyrker Steffan Mikkelsen fra Boderupgaard i Eskilstrup på Nordfalster.

Steffan Mikkelsen, der er tredje generation af familien Mikkelsen på Boderupgaard, overtog ejendommen i 2018 efter sin far Lars Mikkelsen.

Steffan Mikkelsens farfar var ligeledes inkarneret sukkerroedyrker, men også formand for Nykøbing Sukkerfabrik da den var andelsejet, inden den blev solgt til Danisco.

- Det er en tradition, at vi har roer, og det holder vi fast i så længe, der er økonomi i det, omend arealerne som følge af sædskifteregler varierer i størrelse.  

Frigør arbejdskraft

I 2004 droppede man på Boderupgaard selv at køre roerne, og derved fik man frigjort arbejdskraft til andre ting. Af andre fordele nævner Steffan Mikkelsen, at man ikke på samme måde som tidligere skal tænke i køb, slitage og vedligeholdelse af traktor og vogne.

- Prisen for at køre med traktor og vogn koster i dag det samme, som at køre det i lastbil, der til gengæld kan køre med op til 39 tons på en 4-akslet vogn, mens vi kun lovligt kan køre med 21 tons på vores Brimont-vogn. Samtidig er lastbilen væsentlig hurtigere, pointerer Steffan Mikkelsen, som også minder om, der er en miljøgevinst ved transportordningen.

- Vi har beregnet, at prisen for at få kørt korn med vognmand er to til tre kroner pr. tønde, og det kan vi ikke gøre billigere selv. Derfor har vi ikke traktor og vogn stående, hverken til at køre korn eller roer med, så denne ordning er klart at foretrække, fastslår han.

Landmand ikke vognmand

Steffan Mikkelsen gør samtidig opmærksom på, at han i høst skal ud og finde to mænd mere til at køre først med korn og siden med roer, hvis ikke de kunne køres med vognmand.

- Da vi samtidig driver mere jord end tidligere, kan jeg ikke holde kornet fra mejetærskerne, hvis jeg selv skal køre det, og det betyder, at hvor vi tidligere skulle være op mod seks mænd for at klare høst og kørsel med traktor og vogn, kan vi i dag klare os med tre mænd.

- Jeg skal som landmand ikke tjene mine penge på at være vognmand på landevejen, men på at være landmand i marken, konstaterer Steffan Mikkelsen.

Læs mere i LandbrugØst i uge 49, der udkommer torsdag den 6. december, men allerede fra lørdag den 1. december kan ses på landbrugoest.dk.

 

Planter